Aleksandr Kogan adatkutató személyesen is elnézést kért a Cambridge Analytica botrány miatt. Kogan Vasárnap a 60 Minutes-ben beszélt az adatvédelmi botrányban betöltött szerepéről. Azzal érvelt korábbi tevékenysége mellett, hogy azt hitte mindent helyesen csinál és az emberek tudnak adatik széleskörű felhasználásáról.

“Azt hittük minden rendben van. Mára azonban teljesen megváltozott a véleményem! Nem volt bölcs amit tettünk, ezért őszintén sajnálom” – tette világossá Kogan az interjúban.

Az üggyel kapcsolatban korábban a Facebook is sajnálatát fejezte ki, és egész oldalas hirdetésekben kért elnézést a felhasználókról. Mark Zuckerberg pedig a kongresszus előtt kért elnézést az ügy kapcsán. Ennek ellenére a Facebook Inc. már több tízmilliárd dollárt vesztett értékéből a tőzsdén, ahol a befektetők elkezdték megvonni a bizalmat a vállalattól.

Kogan, aki korábban előadóként dolgozott a Cambridge-i Egyetemen azt is elárulta az interjúban, hogy nagyon rosszul esett neki amikor a Facebook hazugnak nevezte az ügy kapcsán. Azt viszont ő is beismerte, hogy annak idején megérezte: politikai céllal fogják felhasználni a Cambridge Analytica által megszerzett adatokat, valószínűleg a republikánus oldalon.

A teljes interjú itt olvasható el.

Forrás: CBSNews