Ha valaha úgy döntenél, hogy csökkentenéd internet aktivitásodat vagy legalább is a rólad megtalálható nyilvános adatokat, akkor valószínűleg olyan útra lépsz, amely örökre megváltoztatja majd a hozzáállásodat a közösségi csatornákkal és az adatvédelemmel kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb meglepetés valószínűleg akkor ér majd, amikor igénybe veszed a Facebook 2010 óta meglévő szolgáltatását és letöltöd az összes korábbi tevékenységedet archiváló ZIP fájlt. Amit egyébként egy egyszerű 5 lépéses (kattintásos) folyamattal bárki megtehet.

A letöltési lehetőségről magyar nyelven is rengeteg információ áll a rendelkezésedre, a Facebook Súgó oldalán.

A riport annyi adatot tartalmaz, hogy órákig is elemezheted a korábbi aktivitásodat. A tartalom nagy része persze nem okoz különösebb meglepetést, viszont van néhány figyelemreméltó tényező, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Íme két példa, amit kikereshetsz:

  • A regisztráció pontos időpontját, percre pontosan. (ebben semmi meglepő sincs ugye)
  • A feltöltött fényképekhez tartozó összes adatot: kamera és telefon típusa, fókusztávolság, felbontását és a feltöltés pontos IP címét.

A Facebook a második ponthoz hasonlóan dokumentál rólad minden adatot, amellyel gyakorlatilag az egész életedet képes lemodellezni: otthoni- és  munkahelyi cím, napi ingázás, ébredés, lefekvés, utazás ideje és helye, stb.

Minél több képet töltesz fel magadról, annál jobban képes lesz lemodellezni a platform a személyiségedet, hiszen így több szögből is képes feltérképezni az arcodat. A Facebook saját állítása szerint is 98%-os pontossággal képes felismerni az arcokat az alkalmazott eljárás, aminek köszönhetően 800 millió felhasználóról kevesebb mint 5 másodperc alatt képesek lennének bármikor azonosítani egy képet.

Ez gyakorlatilag a magánélet teljes feladását jelenti, kérdés persze hogy ez mennyire zavar bárkit is. Pedig még úgy is necces kicsit, ha a Facebook harmadik félnek nem adja ki az adatainkat.

Még mielőtt pánikba esnél jó ha tudod: a világ legbiztonságosabb szerverein fut mindez és hosszú évek óta nem okozott senkinek sem különösebb galibát… 🙂

Forrás: TNW