A Facebook átszabta az adatvédelmi beállításokat és mostantól nem engedi a felhasználóknak, hogy elbújjanak mások elől, akik rájuk keresnek az oldalon. Másképp mondva, néhány kivétellel, mind kereshetővé váltunk Facebookon – írja a Mashable.

A cég hivatalosan is nyugdíjba küldi a „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” beállítási lehetőségét a következő hetekben, befejezve a múlt év decemberében elkezdett folyamatot, amikor bejelentette, hogy szép lassan megszüntetni a funkciót.

FB-thum-privacy-settings

Sok felhasználó számára, akik egyébként sem használták ki a „Ki keresheti meg az idővonalad a neved alapján?” opciót, a mostani változás nem lesz semmilyen hatással azt illetően, mások hogyan kereshetnek rájuk és nézhetik meg a profiljukat. A szolgáltatást még mindig igénybe vevők kapnak majd egy üzenetet a Facebooktól a kezdőoldalon, amelyben tudatják velük a frissítés tényét.

Azzal, hogy teljesen megszűnik a beállítás, minden Facebook felhasználó (mínusz a kiskorúak és azok, akik letiltottak téged) kereshetővé válik az oldal Graph Search eszközén keresztül. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a tartalmaik és az oldaluk látható lesz azok számára, akik éppen belebotlanak. Csak a felhasználók által publikusan megosztott posztok lesznek elérhetőek azoknak, akik az ismerősi hálójukon kívülről érkeznek.

„A legjobb mód arra, hogy kontrollálni tudd, mit találhatnak meg rólad az emberek, hogy minden egyes megosztott tartalomnál kiválasztod a közönséget, amely megtekintheti.” – magyarázta a Facebook a cég blogján.

Amikor a felhasználók posztolnak valamit az idővonalukra, kiválaszthatják, ki láthatja majd azt: „Ismerősök”, „Nyilvános”, „Csak én” és az „Egyéni” beállítások segítségével is ki lehet zárni felhasználókat vagy csoportokat ebből a körből. Azok a felhasználók, akik publikusan osztanak meg valamit, egy felugró ablakban lesznek emlékeztetve rá, hogy ezzel a tartalmat mindenkivel megosztják.

Sharing-OPtions-FB

Emellett a Tevékenységnaplójukban is törölhetnek vagy elrejthetnek posztokat vagy megváltoztathatják azt a beállítást, kik láthatják a korábban megosztott bejegyzéseiket az idővonalukon. Ehhez a kezdőoldalon kell kattintaniuk a Beállításokra [fogaskerék ikon], majd az Adatvédelmi beállításokra és ott pedig az „Átnézheted az összes bejegyzéseidet és mások dolgait, amelyekben megjelöltek.” szekcióban találják meg a régi posztokat.

FB-Privacy

Mit gondoltok a Facebook adatvédelmi beállításainak frissítéséről?