A Facebook egyre nagyobb figyelmet fordít az adok-veszek csoportokra, ahol a hagyományos apróhirdetési oldalakhoz hasonlóan lehet különböző dolgokat eladni. Ezzel együtt a Népszabadság információi szerint a NAV is igyekszik ellenőrizni ezeket az oldalakat, valamint a garázsvásárokat is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábban az online apróhirdetési és aukciós oldalakra fókuszált (például a Jófogás és a Vatera). Azonban az utóbbi időben átalakulóban vannak a felhasználói szokások és az emberek előszeretettel használják a Facebook csoportokat is erre a célra, hiszen nincs jutalék és a célközönséget is könnyebb lehet elérni. Ezt pedig maga a közösségi oldal is egyre jobban támogatja.

facebook-adok-veszek-csoportok

A Népszabadság cikke megemlíti, hogy a NAV szakértője szerint az, ha valaki eladja saját, megunt dolgait, nem minősül gazdasági tevékenységnek. Az adóhatóság azokat szeretné kiszűrni, akik üzletszerűen, nyereség elérése céljából kereskednek és nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek. Jövedelem bevallás akkor lesz szükséges, ha az adott illető meghaladta tárgyévben a 600 ezer forintot, azonban ekkor is csak a 200 ezer forint feletti rész után kell személyi jövedelemadót fizetni.

Az átlag Facebook felhasználó, aki eladja a gyereke kinőtt ruháját, babakocsiját, esetleg autóját tehát nincs potenciális veszélyben. A NAV azokat próbálja megfogni az adok-veszek csoportokban is akik üzletszerűen tevékenykednek ott.