Ma már egyre jellemzőbb, hogy munkakeresés közben a rokonok és az ismerősök körében érdeklődünk állás után. Miután pedig sok kapcsolatunkat a világ legnagyobb közösségi oldalán ápoljuk, a Facebooknak is jut szerep az álláskeresés folyamatában. Egy friss tanulmány szerint, állásunk elveszítése után, ha a családnak és a közeli barátoknak üzenünk a Facebookon, előbb találunk munkát, mintha azoktól várnánk a segítséget, akikkel kevésbé szoros a kapcsolatunk– írja a TheNextWeb és az AllFacebook.

3000 embert kérdeztek meg életük nagyobb eseményeiről, stressz szintjükről és arról, mennyi támogatást kapnak barátaiktól és családjuktól. A minta 169 olyan embert tartalmazott, akik a vizsgált időszakban elveszítették a munkájukat. A felmérést havonta ismételték meg három hónapon keresztül.

A jelenlegi szociológiai feltevés szerint a gyengébb közösségi kapcsolataink, például azok, akikkel ritkán beszélünk vagy akik tényleg csak a Facebookon ismerőseink, hasznosnak bizonyulhatnak akkor, ha elveszítettük a munkánkat (a tanulmány őket nevezi „weak ties”-nak). A résztvevők 33,2 százalékának beszámolójából viszont az derült ki, hogy előbb találtak állást az erősebb és közelibb kötelékek révén („strong ties”).

 524834_10151466933883415_1474267358_n

A Facebook szerint ez azért van, mert a közösségi oldalon publikusan megosztott információt sokkal személyesebbként kezelik a való életben: azoknak mondjuk el munkahelyi gondjainkat is, akiket fontosnak tartunk – a családnak és a barátoknak.

Ennek megfelelően nem gyakran látunk olyat, hogy valaki éppen saját kirúgásáról posztol a falára és ismerősei láttára álláskeresésbe kezd Facebookon – ezt a tényt jellemzően csak a családdal és barátokkal osztják meg.  A kutatásban részvevők szerint azért sem tanácsos szinte minden ismerősünk előtt bejelenteni szorult élethelyzetünket, mert akkor elindul a folyamatos zargatás és tudni akarják majd, sikerült-e állást találni, amit egy idő után nehéz kezelni. Nem is beszélve a sajnálkozó kommentekről.

A kutatás szerint azok a Facebook felhasználók, akik többet beszéltek szeretteikkel („strong ties”) a kérdéses időszakban, több támogatást kaptak az egyéb álláskereséssel járó tevékenységekhez is, legyen az érzelmi vagy fizikai: elfuvarozni valakit az interjúra, kapcsolatépítésben segíteni, továbbítani egy önéletrajzot, meghallgatni az illető aggodalmait, vagy végső esetben akár munkát adni, stb. Az ilyen kapcsolatok nagymértékben csökkentették az álláskereséssel járó stresszt is.

 225211_10151466936308415_2090260019_n

Habár hozzá kell tenni, hogy egyes esetekben nem mindig ilyen rózsás a helyzet, hiszen néha éppen az okozza a stresszt, hogy a család és a barátok rossz tanácsot adnak, vagy túlságosan siettetni akarják a munkanélküliségből való kilábalást.

Összességében az mindenképpen igaz, hogy ha munkát kell keresnünk, számít, kivel beszélünk Facebookon, és természetesen a különböző barátok különböző támogatást nyújthatnak nekünk. Azt pedig már a mi dolgunk eldönteni, melyiket fogadjuk szívesen a jövendőbeli állásunk megszerzése érdekében.

Ti már találtatok állást a Facebookon keresztül?