A Facebook egy több milliárd dolláros gigabírsággal is szembe nézhet egy szövetségi bíró döntése alapján. A Facebook arcfelismerő funkciójával szemben – amire a vállalat egyre nagyobb hangsúlyt szeretett volna helyezni a jövőben – ellenérvként azt hozták fel a per során, hogy az megsérti Illinois állam biometrikus adatokra vonatkozó felhasználási feltételeit. Még akkor is, ha a funkció kikapcsolható.

A per fókuszában a Facebook Tag Suggestions elnevezésű eszköze állt, amely felismeri a feltöltött fotók felhasználóit, és javasolja barátainak az automatikus címkézést.

Ennyi kártérítés járhat a sértetteknek

A döntés alapján az Illinois állambeli Biometrikus Adatvédelmi Törvény (BIPA) megsértése miatt, a felperesek és a további sértettek kollektíven perelhetik majd be a Facebookot és 1000-5000 dollár közötti kártérítést kaphatnak, mivel fotójuk felhasználásához nem adtak engedélyt.

A kollektív pereket azonban komolyan kell venni az Egyesült Államokban, hiszen számos erre szakosodott ügyvédi iroda létezik, amelyek a múltban nagyon kemény bírságokat voltak képesek behajtani a multinacionális vállalatoktól. Szerencsétlen esetben tehát a Facebook fennállásának egyik legnagyobb perével is szembe nézhet a jövőben.

Így működik a Tag Suggestions, amit kifogásolnak a perben

  1. Megpróbálja felismerni a feltöltött képekről a felhasználó arcát
  2. Egy számsorozattal leírja numerikusan az arcot és menti azt egy arcsablon adatbázisba
  3. Később, ha egyezést talál, automatikus megjelölést kínál fel a képet feltöltő személynek – anélkül, hogy kikérné a felhasználók előzetes engedélyét

A Facebook korábbi kutatásai szerint a fotókon szereplő arcok 90 százalékát képes így felismerni a rendszer, bár a perben csak 76 százalékról számolt be a kék óriás.

Forrás: The Verge