Egy „vörös figyelmeztetés” („red alert”) terjed Facebookon, amely egy a CNN által is bejelentett vírusra hívja fel a figyelmet, ami tönkreteszi a felhasználók merevlemezét. A Naked Security blog szerint azonban ilyen vírus nem létezik, a vörös figyelmeztetés csupán egy hoax – írja az AllFacebook.

A felhívás egy fotó formájában terjed, nem szövegként, és ahogyan a Naked Security beszámolójából kiderül, a következő (szerkesztetlen) sorokat tartalmazza:

„!!!!!!!!!! VÖRÖS FIGYELMEZTETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEDNEK

Kérlek, terjesszétek ezt a megjegyzést a barátaitok, családotok és ismerőseitek körében!

A következő napokban, figyelmeztetünk: ne nyiss meg semmilyen levelet, amely egy Archív (Windows Live) nevű csatolmányt tartalmaz, függetlenül attól, kitől kaptad. Ez egy vírus, amely tönkreteszi az egész merevlemezedet. Ez a levél egy általad ismert személytől érkezik, aki az email listádon szerepel, épp ezért kell elküldened ezt az üzenetet minden ismerősödnek. Ha egy „Windows Live frissítése” tárgyú üzentet kapsz, még ha egy baráttól is, ne nyisd meg és állítsd le azonnal. Ez a CNN által valaha bejelentett legrosszabb vírus. A Microsoft az eddig létező legpusztítóbb vírusként azonosította. A vírust a McAfee fedezte fel tegnap délután és nincs lehetőség a helyreállításra egy ilyen vírus esetén. Egyszerűen tönkreteszi a merevlemez Zéró Szektorát. Csak másold ki és illeszd be ezt az üzenetet…”

RedAlertHoax

A Naked Security rámutatott arra, hogy a CNN-ről, a Microsoftról és a McAfee-ról szóló állítások mind hamisak, hozzátéve, hogy egy valódi figyelmeztetés tartalmazta volna az adott cikkekhez és biztonsági weboldalakhoz vezető linkeket, amelyek segítségével megoldható lenne a probléma.

Ti esetleg találkoztatok már a hírfolyamatokban a „vörös figyelmeztetéssel”?