A Facebookon mindig is népszerű volt az adásvételek lebonyolítása, főleg különböző csoportokban, és a Facebook saját adatai szerint a felhasználók negyede, azaz nagyjából 500 millió ember havonta vásárolt valamit egy-egy Facebook-csoportban. Nem csoda hát, hogy tavaly a legnagyobb közösségi oldal elindította a Marketplace névre keresztelt szolgáltatását, ami lehetővé teszi, hogy bárki ingyen apróhirdetést adjon fel a legnagyobb közösségi oldalon.

A bolhapiac természetesen jó ideje elérhető már Magyarországon is, és ahogy az ilyen platformoknál lenni szokott (természetesen nemcsak itthon, hanem a világ minden táján), a portékájukat hirdető felhasználók között megjelentek olyan eladók is, akik arra utaznak, hogy átverjék a jóhiszemű vásárlókat. A csalók ellen nem könnyű védekezni, főleg nem egy kétmilliárd felhasználót számláló rendszerben, de a Facebook végre lefejlesztett egy olyan funkciót, ami valamelyest visszaszoríthatja a visszaéléseket.

Az újításról szokás szerint elsőként a közösségi oldalon hivatalos blogján lehetett olvasni, és lényegében arról van szó, hogy mostantól mindenki adhat visszajelzéseket a hirdetőkkel/hirdetésekkel kapcsolatban, azaz jelezhetjük, hogy elégedettek vagyunk-e avagy sem.

Az értékelések hangulatjelek segítségével adhatók le a vásárlást követően: van szomorú, elégedetlen és mosolygós ikon, az általunk kiosztott minősítésről pedig a hirdetés feladója is értesül. Ha pedig egy eladó hirdetéseire folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek, akkor a Marketplace kezdésnek visszavágja a feladható apróhirdetések mennyiségét, ha pedig ez sem hoz változást az értékelésekben, akkor az adott felhasználó egy idő után egyáltalán nem tehet közzé hirdetéseket az oldalon.

Forrás: Facebook