A felhasználók több adatot generálnak egy nap alatt a Facebookon, mint amennyit a valaha írt összes könyv együtt tartalmaz. Még megdöbbentőbb adathoz juthatunk, ha mindehhez a Google, az Amazon, az Alibaba és a Microsoft adatait is hozzászámítjuk.

Nem véletlenül épül egy komplett iparág (Big Data) az adatok gyűjtésére, tárolására és elemzésére, amelyek globális világunk egyik legfontosabb erőforrását jelentik a vállalatok számára. További előnyük az energiaforrásokkal szemben, hogy exponenciális növekedésük miatt gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre állnak.

Olcsón előállítható, drágán értékesíthető erőforrás

A Facebook közel fél billió amerikai dollárt ér, amelyet annak köszönhet, hogy Mark Zuckerberg és a mögé felépült befektetői kör ismerte fel első ízben a mára nyilvánvaló tényt, miszerint az emberek virtuális élményért is képesek eladni személyes adataikat.

Lényegében az összes közösségi csatornával ugyanez a helyzet és a Google nevével fémjelzett keresőmotorokkal is, amelyek fő bevételi forrása szintén az adatkereskedés.

Az adatok törlése sem egyszerű

Annak ellenére, hogy a platformok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az adatok védelmére és a felhasználók jogainak megismertetésére, mégis egyre több szakember lengeti a piros zászlót a témában. Ha ugyanis ma egy felhasználó úgy dönt, hogy véglegesen törölné magát a hálóról, akkor számos bürokratikus problémába ütközik a szolgáltatóknál, akik számára nem minden esetben tisztázott ki felelős az adatok végleges törléséért.

Egyelőre tehát a platformok defenzív használata számít a legjobb megoldásnak, vagyis kizárólag olyan adatot érdemes feltölteni bármilyen platformra, amit akkor sem bánunk meg, ha örökre fent marad.

Forrás: TNW