“Úgy gondoljuk, ha a felhasználók meglátogatnak egy oldalt vagy látnak egy Facebook hirdetést, akkor világosnak kell lenni a számukra, hogy az kitől származik. Éppen ezért fontos változásokat jelentünk be a Facebook és az Instagram hirdetésekkel kapcsolatban, melynek célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése, valamint a választási csalások megakadályozása”osztotta meg a Facebook blogbejegyzésében.

Tavaly októberben már bejelentette a Facebook, hogy kizárólag felhatalmazott felhasználók lesznek képesek választási hirdetéseket futtatni a Facebookon vagy az Instagramon. A világ legnagyobb közösségi csatornája a jövőben mindezt olyan hirdetésekre és kontentekre is ki kívánja terjeszteni, amelyek politikai-közéleti témákkal foglalkoznak.

Szigorú lesz a szabályozás

Ahhoz, hogy valaki politikai-közéleti témát hirdethessen a jövőben a Facebookon vagy az Instagramon, több feltételnek is meg kell felelnie:

  • Igazolnia kell személyazonosságát,
  • meg kell erősítenie tartózkodási helyét,
  • engedélyezési folyamaton kell átesnie, amelyet mesterséges intelligencia is ellenőriz,
  • el kell látnia hirdetését politikai címkével.

Sőt, a felhasználók számára is elérhető lesz egy funkció, amivel jelenthetik ha jogszerűtlen politikai hirdetést találnak. Ez – a már közismert –  “Bejegyzés jelentése’ pontból lesz elérhető mindenki számára.

Miért csinálja ezt a Facebook?

A frissítések célja, hogy a jövőben elkerülhető legyen az olyan kényes politikai helyzet, amikor kívülről szeretne egy harmadik fél beleavatkozni a választásokba. “Amint az a 2016-os amerikai választásokon történt, amit csak nagyon lassan voltunk képesek elfogadni”érvelt a Facebook a döntés mellett.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Facebook bekeményít az orosz IRA-val (Internet Research Agency) szemben, amelynek közel 270 oldalát és profilját törölte a platformról.