Amikor a felhasználók a barátokkal töltött időre emlékeznek, megnéznek néhány egyetemi buli fotót, önkéntelenül is elmosolyodnak. Egy tanulmány szerint, ez korántsem véletlen: kiderült, hogy a régi Facebook posztok nézegetése pozitív emlékeket idéz és nyugtató hatással van ránk – írja az AllFacebook.

134 Facebook felhasználó vett részt a vizsgálatban, akik közül 86-an naponta használják a közösségi oldalt. Az eredmény szerint 86 százalékuk szokott visszatekinteni idővonalán, 75 százalékuk pedig a profiljukra posztolt fotók nézegetésével is tölti idejét.

A kutatásban résztvevők 76 százaléka azt is jelezte, hogy jobb hangulatba kerültek a régi posztok látványától, 73 százalékuk pedig boldogabbnak érezte magát a barátaik által posztolt fényképek láttán.

shutterstock_93039832

A felmérést végzők azt is megkérdezték, mit csinálnának legszívesebben a közösségi oldalon: 88 százalék azt válaszolta, hogy szeretnék, ha egyszerűbben hozzájuthatnának az általuk posztolt kedvenc fotókhoz. 86 százalék ugyanígy vélekedett, de hozzátették, hogy ők az ismerőseik által kitett fényképeket szeretnék könnyebben elérni.

Az összes megkérdezett 86 százalékának az lenne a kívánsága a Facebooktól, hogy gyorsabban és könnyebben juthassanak hozzá régebbi imádott posztjaikhoz.

A tanulmány eredményei úgy összegezték a kutatók, hogy a visszaemlékezéssel kapcsolatos tevékenységek pozitív hatással vannak ránk és a fotók, valamint posztok újbóli felfedezése egyéb Facebook aktivitásoknál sokkal megnyugtatóbban hatnak ránk. Nem véletlen, hogy több időt töltenek a felhasználók ezekkel, mint a játékokkal, állapotfrissítésekkel vagy a Facebook chat használatával.

Ti milyen gyakran nézegetitek régi fotókat és posztokat?