Azt követően, hogy 2014-ben a Facebook felvásárolta 2 milliárd dollárért az Oculus VR-t, megszületett egy új célkitűzés. Mark Zuckerberg többször is hangoztatta, szeretné a közösségi oldalt és a virtuális valóságot összekapcsolni.

facebook-social-vr-1

Az F8 fejlesztői konferencia második napján a Facebook CTO-ja, Mike Schroephfer jelentette be a Social VR-t, amely egy hihetetlen kombinálása a virtuális valóságnak és a közösségi oldal szellemének. A keynote-on a közönség megcsodálhatta, amint Schroepfer egy Oculus Riftet húz, megragad egy Oculus Touch vezérlőt, majd a virtuális valóságban találkozik a 30 Km-mel távolabb lévő, szintén „Oculusba-öltözött” kollégájával, Michael Booth-fal, aki tagja a frissen alapított Social VR csapatának.

Miben különbözik a Social VR a jelenlegi virtuális valóság élménytől? A felhasználó kap egy avatart, amelyet a rendszer a fotói alapján generál. Jelenleg még kék és fehér színekben szerepeltek a demóban az emberek, nem tudni, hogy a jövőben lehetnek-e majd még ennél is élethűbbek. A szellemnek tűnő karakterek a virtuális valóságban találkoztak, látták egymást, illetve interakcióba tudtak lépni.

Londontól és egymástól is távol a két személy találkozhatott a virtuális valóságban. A bemutató során előkerült egy szelfi bot is, amivel el is készült egy fotó, amely kikerült a két előadó Facebook oldalára is.

facebook-social-vr-2

Elsőre hasonló lehet a Social VR, mint a Second Life, azonban a Facebook szerint számos tényezőben eltér attól. A cél itt is az egymástól távol lévő felhasználók összekapcsolása az eddigieknél még közelebbi, valósabb módon. Az új fejlesztés viszont nem kitalált helyekre navigál, hanem a valóságban is megtalálható helyszínekkel fog rendelkezni.

A Social VR számos területen lehet használható a jövőben, ha elterjed. A virtuális valóság segítségével eddig is elmehettünk a világ másik pontjára, csak a sisakot kellett a fejünkre helyezni. Ezt azonban az új programmal az ismerőseinkkel együtt tehetjük. Az oktatásban például a teljes osztály virtuális osztálykirándulást tehet egy esőerdőben, vagy földrajzilag szétszakadt családok találkozhatnak napi szinten utazás nélkül.

 

Természetesen a Social VR egy olyan új projekt, aminek még sok idő kell, hogy beérjen. Jelenleg a hardveres elemek még drágák, illetve a szoftveres platformon is van mit tökéletesíteni. A célirányt viszont láthatjuk, a Facebook a virtuális valóság legkomolyabb úttörője már most és könnyen monopolhelyzetbe kerülhet a jövőben.

Forrás: Mashable