Ha ti is kezdtetek már bele egy Facebook állapotfrissítés vagy komment írásába, de végül megálltatok a gépelésben, mert eszetekbe jutott még valami: nem vagytok egyedül. A Carnegie Mellon University PhD hallgatója Sauvik Das és a Facebook adat tudósa Adam Kramer közös felméréséből kiderült, hogy a 3,9 millió Facebook felhasználó 71 százaléka legalább egyszer cenzúrázta már saját posztját vagy hozzászólását a vizsgált 17 napig tartó időszakban – írja az AllFacebook.com és a Mashable.

Das és Kramer meghatározta hány alkalommal változtattak saját állapotfrissítésükön, ismerősük idővonalán közzétett poszton vagy kommenten a tanulmányban résztvevő felhasználók, és a közvetkező eredmények születtek:

A felhasználók 71 százalékénál lehetett tapasztalni valamilyen szintű last-minute, azaz utolsó pillanatban gyakorolt ön-cenzúrát. Ezzel specifikus bizonyítékot találtak annak az elméletnek az igazolására, miszerint egy felhasználó által érzékelt közönség áll a kérdés középpontjában: a posztokat többször cenzúrázzák, mint a kommenteket, továbbá a csoportokban írt állapotfrissítéseket és posztokat módosítják a leggyakrabban az összes megosztási lehetőség közül.

Facebook-Sunglasses

Továbbá az is kiderült, hogy:

  • a visszafogottabb emberek inkább hajlamosak cenzúrát gyakorolni
  • a férfiak több posztot módosítanak, mint a nők és
  • még férfi barátaiknál is több posztot írnak át, mint a nők, viszont kevesebb kommentet gondolnak újra
  • azok az emberek, akik több kontrollt gyakorolnak a közönségük felett, több tartalmat cenzúráznak
  • azok a felhasználók, akiknek több, politikailag és korosztályt tekintve is sokszínű barátja van, általánosságban kevesebbet cenzúráznak.

Das és Kramer hozzátette, amellett, hogy a 17 nap alatt a felhasználók 71 százaléka élt cenzúrával legalább egyszer, 51 százalékuk legalább egy bejegyzést módosított és 44 százalékuk minimum egyszer tett így a kommentek esetében. Az az 51 százaléknyi felhasználó, aki a posztokat fogalmazta át, átlag 4,52 bejegyzésnél tette ezt meg, míg a 44 százalék kommentmódosító átlagosan 3,2 hozzászólást gépelt át.

Míg a kutatók hajlamosak spekulálni a tanulmányban arról, miért vagy miért nem gyakorolnak ön-cenzúrát az emberek, egy korábbi kutatás, amelyet felhasználók egy kis csoportjában végeztek, öt okot fogalmazott meg arra vonatkozóan, miért nem osztják meg végül a felhasználók azt, amit leírtak:

  • idegenkednek egy vita vagy más beszélgetés elindításától,
  • attól tartanak, hogy megsértenének vagy megbántanának valakit a posztjukkal,
  • úgy érezték, hogy a bejegyzésük unalmas vagy ismétlő jellegű volt;
  • úgy döntöttek, hogy a tartalom aláássa a vágyott ön-reprezentációjukat, azaz azt a képet, amit kifelé akarnak mutatni magukról vagy
  • pusztán valamilyen technikai vagy egyéb korlátozásból kifolyólag nem tudtak posztolni – foglalja össze a Mashable.

Ti milyen gyakran fogalmazzátok át a posztolni kívánt tartalmat Facebookon?