A Facebook ismét új algoritmust vezet be, mely nagyobb hangsúlyt fog fektetni a hosszabb videókra. A lépések hosszútávon nagy dolgokra vezetnek.

A kék óriás blogbejegyzésében leírtak szerint mostantól a percent completiont figyelik, vagyis azt, hogy a videók hány százalékát nézték meg a felhasználók, mivel ez az arány segíti nekik megérteni azt, hogy a felhasználók milyen videókat élveztek leginkább. Ha egy felhasználó az összes elkezdett videót megnézi, az azt jelenti, hogy tetszenek neki a videós tartalmak és azok előtérbe kerülhetnek az üzenőfalon. Az pedig tény, hogy egy hosszabb videó végignézése nagyobb elköteleződést mutat, mint egy rövidebb. Ezért a Facebook a hosszabb videók esetén még komolyabban veszi az arányt, mint a rövidebb videóknál.

Hogy ez mit is jelent? Hogy bár a Facebook az elköteleződést vizsgálja a videók hossza helyett, valójában végül a hosszabb videókat támogatja mostantól.

Ezt a Facebook konkrétabban is kijelentette blogbejegyzésében, rávilágítva, hogy azok a nagyobb terjedelmű videók, amiket többen nézek – ergó nagyobb az engagement – mostantól előtérbe kerülhetnek az üzenőfalon. Ennek eredményeképpen pedig a rövidebb videók jelenléte csökkenhet.

Vagyis a Facebook óriási lépést tesz afelé, hogy a felhasználók minél több hosszabb videóval találkozzanak, minél több hosszabb videót nézzenek… és minél több hosszabb videót töltsenek fel.

A videók teljesítését segíti mellesleg a nemrég bevezetett, feliratkészítő funkció is:

Megérkeztek a generált feliratok a Facebookra!

Hogy miért?

Ennek több oka is lehet. A Facebook egyszerre pályázhat arra, hogy a televízió szerepét is szépen lassan, de biztosan átvegye, de minden bizonnyal a YouTube pozíciójára is fáj a foga.

A Facebook már többször is nyilatkozott arról, hogy a videókban látja a jövőt. Például itt is:

Várakozáson felüli összeget keresett a Facebook

Ezen felül a Facebook már videóiban is készül a hirdetések elhelyezésére, és minél több, minél hosszabb egy videó, annál több hirdetés fér bele.

Erről mellesleg itt olvashattok:

Videóba ágyazott reklámok jönnek a Facebookon is

Forrás: Social Media Today