Kiszivárogtak a Facebook moderálási elvei közül azok a részek, amik a közszereplőkre vonatkoznak, és az is, hogy nekik egészen pontosan mit kell eltűrni. 

Kezdjük azzal, hogy a Facebook szerint közszereplőknek számítanak a politikusok, attól függetlenül, hogy megválasztották-e őket és hogy milyen szerepet töltenek be a kormányzatban. Közszereplő az is, akinek legalább százezer követője van, vagyis az online jelenléte erős, akinek az elmúlt két évben a neve legalább öt cikk címében előfordult, de az újságírók is. Egyedül a 13 éven aluliak kapnak felmentést, ők semmilyen esetben sem számítanak közszereplőnek. 

Ők azok, akiknek többet kell tűrni, mint egy átlagos felhasználónak. Minden olyan tartalmat tiltanak, aminek a megalázás vagy a megszégyenítés a cél, ha a támadás magánszemélyt ér. Ha viszont közszereplőt, akkor nekik többet kell elviselni. Például a halálukat is lehet kívánni, egészen addig, amíg nem közvetlenül neki címzik üzenetben a kívánságokat, vagy nem jelölik meg a bejegyzésben. A szabályzat szerint lehet őket becsmérlő kifejezésekkel illetni, akár szexuális utalásokat tenni, és testi sértéssel is fenyegetni.

Halottakat csak akkor lehet sértegetni, ha azok 1900 előtt haltak meg, és kitalált karaktereket is nyugodtan lehet szapulni vagy zaklatni. A Facebook szerint biztosítani kell a közszereplőkről szóló vita lehetőségét, ugyanakkor a gyűlöletbeszédet továbbra sem engedik, és folyamatosan egyeztetnek biztonságpolitikai szakértőkkel, hogyan változtassanak a moderálási elveken. 

Forrás: The Guardian