Ashok Chandwaney öt és fél évig volt a Facebook mérnöke, aki felmondólevelét a cég belső hálózatán is közzétette, azóta pedig több nagy újság is lehozta, ugyanis pontosan egybevág azokkal az észrevételekkel, amiket már rengeteg szervezet jelzett a Facebooknak, vagyis hogy túl nagyra nőtt ahhoz, hogy az oldalon eluralkodó gyűlöletet kordában tudja tartani. 

“A történelem rossz oldalán állunk” – írta Chandwaney a levélben, majd sorra veszi, hogy szerinte mi mindenben bukott el a közösségi oldal.

  • Nem tudta kezelni az iszlamofób bejegyzéseket és hazugságokat, ez pedig a 2016-17 es mianmari népírtáshoz vezetett, mikor a buddhista többséghez tartozó katonák mellett szélsőséges civilek gyilkoltak és kínoztak meg a muszlim rohingya kisebbséghez tartozó férfiakat, nőket és gyerekeket. 
  • Zuckerberg is elismerte, hogy hibáztak, mikor nem állították le a Kenosha Guard a Facebookon szervezett felfegyverkezett ellentüntetését.  A városban megemlékezést tartottak amiatt, hogy a 29 éves, afroamerikai Jacob Bale-t a rendőrök lelőtték. Egy 17 éves szélsőséges a megemlékezők közé lőtt, és ketten meghaltak. Már a lövöldözés előtt jelentették a fegyveres ellentüntetést a Facebook moderátorainak, de nem történt semmi. 
  • Nem foglalkoztak azzal, hogy Donald Trump arról írt, hogy akár a civil tüntetők közé lehetne lőni. 
  • És nem tesznek semmit azért se, hogy ne terjedjenek hamis állításokat tartalmazó hirdetések vagy álhírek. 

Chandwaney szerint nem fordít elég energiát arra a Facebook, hogy ne adjon teret a gyűlöletnek. Szerinte ha erre a problémára is annyi időt szánnának, mint bármelyik más technikai hibaelhárításra, akkor egyszerűbb lenne kezelni az egészet. De állítása szerint a Facebook vezetői tudatosan nem akarnak ezzel a témakörrel foglalkozni. Példaként a kenoshai esetet hozta, ahol a vezetőség a kiszervezett moderáló cégek nyakába varrta a dolgot, mikor az egész világon cikkeztek már arról, hogy a Facebook az alvállalkozóival szemben teljesíthetetlen követeléseket támaszt, a munkavállalókkat emiatt rosszul bánnak és alulfizetettek. Ezen például egy tollvonással tudna változtatni a Facebook, ha igazán szeretne. Szerinte segítenek a hamis hírek terjesztésében, lepaktáltak a konzervatív oldallal, hogy megtartsák a felhasználóikat. 

A Facebook érdemben nem reagált a felmondólevélre, de tagadta, hogy a gyűlöletből bármilyen üzleti haszna származna, illetve felhívta a figyelmet, hogy évente a profitjának jelentős részét fordítja a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésére. 

A felmondott programozó levele teljes egészében itt olvasható el.