Egy nappal az előtt, hogy az Instagram vezetőjét a Kongresszus hallgatja meg a platform fiatalokra gyakorolt lehetséges káros hatásairól,  az Instagram bejelentette, hogy mostantól nagyobb figyelmet szentel a legfiatalabb felhasználói védelmére. 

A most bejelentett fejlesztések között szerepelnek olyanok,  amelyek segítenek a felhasználóknak szabályozni, hogy mennyi időt töltenek az alkalmazással, korlátozzák a felnőttekkel való nem kívánt interakciókat és az érzékeny tartalmaknak való kitettséget, és opcionális szülői felügyeletet biztosítanak a gyermekek fiókjai felett. 

Az Instagram is kereszttűzbe került az után, hogy belsős dokumentumok szivárogtak ki a Meta háza tájáról, amelyek alapján tudták, hogy súlyosbítja egyes tinédzserlányok testkép-problémáját és más mentális egészségügyi problémákat, de nem tettek ez ellen semmit, sőt ennek az ellenkezőjét kommunikálták. Szerdán az Instagram vezetője, Adam Mosseri tanúskodik, és várhatóan pont a most bejelentett fejlesztésekkel fogja igazolni, hogy kezelik a felmerült problémákat, illetve vélhetően a vádakra is reagál majd. Keddi blogbejegyzésében azt írta, hogy büszke arra, hogy egy olyan platformot építettek, ahol a gyerekek felfedezhetik önmagukat, olyan emberekkel tölthetik az idejüket, akik fontosak számukra, és az érdeklődési körüket szélesíthetik. Arról is írt, hogy szakértőkkel egyeztetve folytatják azt a munkát, amellyel biztonságosabbá szeretnék tenni az alkalmazást mindenki számára. 

A cég egy „oktatási központot” is létrehoz a szülők számára, ahol oktatóanyagokat kínál az Instagram használatáról, és tippeket ad a közösségi médiáról való megbeszéléshez a gyerekekkel, illetve egyszerűbbé teszi, hogy a gyerek jelezni tudja a szüleinek, ha zaklatják vagy megfélemlítik az online térben. Ennek sikere azonban nem feltétlenül egy gombon múlt eddig sem, hanem hogy a szülő és a gyerek is tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben, illetve megfelelően tudjanak erről kommunikálni. Az ígéretek szerint ebben is szeretne segítséget nyújtani az Instagram.  

A felhasználók mostantól beállíthatnak egy emlékeztetőt, hogy szünetet tartsanak az alkalmazásban. A 18 éven aluli felhasználók egy speciális felszólítást fognak látni, amely arra ösztönzi őket, hogy kapcsolják be ezt a lehetőséget. Mostantól nem lehet taggelni vagy bejelölni azokat a 16 évnél fiatalabb felhasználókat, akik nem követik őket viszont, hogy ezzel is elkerüljék a nem kívánt interakciókat. A jövőben az Instagram szigorúbban korlátozza majd azt is, hogy milyen bejegyzéseket és fiókokat ajánl 18 éven aluli felhasználóknak, így kisebb valószínűséggel találkozhatnak „érzékenynek” tartott bejegyzésekkel. Az Instagram teszteli a „noszogatásokat” (nudges) – olyan felszólításokat, amelyek arra ösztönzik a felhasználókat, hogy más témákat is felfedezzenek, ha sok időt töltenek valamivel. 

Forrás: NPR