A Finn-öböl keleti részén található apró sziget „telefonmentes ” övezetnek nyilvánította magát. „A Hamina partjainál található Ulko-Tammio szigete ezen a nyáron telefonmentes terület lesz” – mondja Mats Selin, a Visit Kotka-Hamina turisztikai hivatal munkatársa.

„Arra szeretnénk buzdítani a nyaralókat, hogy kapcsolják ki okoseszközeiket, álljanak meg és élvezzék igazán a szigeteket.”

Az utazókat arra kérik, hogy tartsák zsebükben az okoseszközöket, és váljanak le a közösségi oldalakról. Persze csábítás van, hiszen a szigeten még mindig működik a mobilhálózat, szóval itt leginkább az önuralom lesz a döntő tényező.

A Keleti-öböl nemzeti park részét képező Ulko-Tammiót nem lakják emberek. A látogatók sátorban vagy kabinban éjszakázhatnak. Az új szabályok – amelyek önkéntesek lesznek – lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy „a természetre összpontosítsanak  – mondja Joel Heino, a Parks and Wildlife Finland munkatársa.

„Ez egy nagyszerű kezdeményezés, amely más természeti és rekreációs célpontokon is megvalósítható.”

A sziklás partszakaszon túraútvonalak kanyarognak, a látogatók pedig madármegfigyelő tornyokra mászhatnak, hogy megnézzék a sziget ritka növény- és állatvilágát.

Ulko-Tammio privát hajóval vagy szervezett tengeri körutazásokkal érhető el.

Forrás: Euronews