Az Egyesült Államok egyik legszigorúbb tilalmáról szóló törvényjavaslat a kiskorúak közösségi médiahasználatára irányul. A floridai képviselőház csütörtökön 108:7 arányban el is fogadta a törvényjavaslatot, néhány órával azután, hogy a szenátus 23:14 arányban jóváhagyta. Így a törvényt az életbe lépéstől már csak Ron DeSantis kormányzó aláírása választja el.

A törvényjavaslat minden olyan közösségi oldalt becéloz, amely nyomon követi a felhasználói tevékenységet, lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy anyagokat töltsenek fel és másokkal kapcsolatba lépjenek, és olyan addiktív funkciókat használnak, amelyek túlzott vagy kényszeres használatot okoznak. A támogatók rámutatnak a gyermekek körében elkövetett növekvő öngyilkossági rátákra, az internetes zaklatásra és a közösségi médiát a gyerekek zsákmányolására használó ragadozókra.

Más államok is fontolgatták hasonló jogszabály elfogadását, de a legtöbb helyen nem javasolták a teljes betiltást. Arkansasban egy szövetségi bíró augusztusban blokkolta annak a törvénynek a végrehajtását, amely szülői hozzájárulást írt elő a kiskorúak számára új közösségi médiafiók létrehozásához.

Az ellenzők szerint a javaslat nyilvánvalóan sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését (szólásszabadság), és nem a kormányra, hanem a szülőkre kellene bízni, hogy figyelemmel kísérjék a gyerekek közösségi média használatát.

A floridai törvényjavaslat előírná a közösségi média cégeknek, hogy zárjanak be minden fiókot, amelyet gyaníthatóan kiskorúak használnak, és töröljék a fiókokat egy kiskorú vagy a szülők kérésére.

Az amúgy eléggé keményvonalas republikánus kormányzó DeSantis egyébként hozzá mérten meglepően óvatosan közelíti meg a dolgot, és azt mondta, megértette, hogy a platformok károsak lehetnek a tinédzserekre, de hangsúlyozta, hogy a szülőknek szerepet kell játszaniuk a használat ellenőrzésében.

Forrás: AP