A francia szabályozó hatóságok 210 millió eurós pénzbírsággal sújtották a Google-t és a Facebookot a cookie-k használata miatt, vagyis mert a két cég az ítélet szerint nagyon megnehezíti, hogy a felhasználók elutasíthassák az online nyomkövetést. 

Ezen a gyakorlaton kell most változtatniuk, amire három hónap áll rendelkezésükre, különben 100 000 eurós bírságot szabnak ki minden egyes késedelmes napért. 

A francia adatvédelmi felügyelet, a CNIL szerint egyszerűbbé kell tenni, hogy a felhasználók visszautasíthassák a cooki-ekat.  Ezek tulajdonképpen kis adatcsomagok, amelyek lehetővé teszik a webböngészők számára, hogy információkat tároljanak, és például célzott hirdetéseket jelenítsenek meg. Egyetlen kattintással el lehet fogadni, és a CNIL szerint ugyanilyen egyszerűnek kellene lenni  később az engedélyek visszavonásának, de az a kérdéses oldalaknál nagyon nehézkes. Nyilatkozatában a Commission Nationale Informatique & Libertés azt állapította meg, hogy bár a technológiai óriások virtuális gombot biztosítottak a cookie-k azonnali elfogadásához, nincs megfelelő, amely ilyen könnyen visszautasítaná azokat.

Forrás: BBC