Néhány Facebook felhasználó mostanában a hírfolyama tetején megjelenő bannert lát, amelyben arra kérik, frissítse ismerősei listáját, hogy páran közülük kevesebbszer legyenek ott szem előtt – írja az InsideFacebook.

Az „Ismeretségek” (Acquaintances) listáját a „Barátok” és a „Smart Lists” funkciókkal együtt vezették be 2011-ben. A felhasználók hozzáadhatnak embereket az ismeretségi listához, hogy korlátozzák a tőlük látott állapotfrissítések mennyiségét és típusát. Emellett ez a lista felhasználható az adatvédelmi beállítások javítására és bizonyos fotók, valamint posztok megelőzésére, azaz láthatatlanná válhat a felhasználó olyan barátok számára, akivel nem olyan szoros a viszonya. Az utóbbi években a Facebook sokféleképpen próbálta elérni, hogy a felhasználók frissítsék ezeket a listákat, de az, amit Matt Navara, az AllFacebook egyik olvasója észlelt, az eddigi legjelentősebb.

image1-1024x195

Amikor a felhasználók a „lista frissítésére” (update list) kattintanak, felugrik egy ablak azon barátok listájával, akikkel nem rendszeresen léptek interakcióba Facebookon. Itt kattintani lehet az „összes ismerős megjelenítése” (see all) opcióra, hogy a teljes baráti listáról tudjanak válogatni.

A Facebook algoritmusa automatikusan kevesebb posztot fog mutatni azoktól az emberektől és oldalaktól, amelyekkel ritkábban lépett kapcsolatba a felhasználó, de ha ő maga ad hozzá egy felhasználót az „ismeretségekhez” vagy a „barátokhoz”, az erősebb visszaigazolást ad a rendszernek arról, kiket akar látni a hírfolyamában. Utóbbi relevanciája az első számú dolog, amely hatással van arra, mennyire élvezik a felhasználók a Facebookon töltött időt és mennyire tudnak felé elköteleződni.

image-11

Az egyik leggyakoribb panasz az szokott lenni, hogy az embereket nem érdeki, mit látnak a hírfolyamban és a legtöbben nem is hoznak létre baráti listákat vagy nem törölték azokat, akikkel már nem is állnak közeli kapcsolatban. Emellett sokan nem érzik kényelmesnek, ha mindenki, akit ismerősnek jelöltek, láthatja a posztjaikat és szintén ők azok, akik a leginkább hezitálnak egyes kapcsolataik törlését, valamint ismerőseik listába rendezését illetően. Az ismeretségek listája – és a még kevésbé ismert „Korlátozott” lista (restricted) – alkalmas ezek kiküszöbölésére és jól szolgálja a Facebookot is, ha továbbra is promotálja ezeket a felhasználóknak.

Mark Zuckerberg a Facebook CEO-ja a Wired magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta, „a kisebb csoportokkal való megosztást” egy kulcsfontosságú trendnek látja a jövőre nézve. A baráti listákat utoljára 2011-ben frissítette nagymértékben a Facebook, a csoportok pedig szinten változatlanok 2010 októbere óta, így várható, hogy egyik vagy akár mindkét termék újragondolása megtörténik majd, hogy a kisebb csoportokkal való megosztás lehetőségeit fejlesszék – különösen mobilon.