A Gmailnek sok nagyszerű funkciója van, amelyekkel rendszerezni lehet az emailjeinket, de kevesen használják ezeket. A szűrők létrehozása bonyolult és az üzenetek manuális címkézése sok időbe telik. Ezért a Google új funkciókat adott hozzá a szolgáltatáshoz, amelyek automatikusan osztályozzák az üzeneteket: a „Priority Inbox” (Elsődleges üzenetek) megtalálja a fontos üzeneteket, a „Smart Labels” (Okos címkék) kategorizálja az emaileket és lehetővé teszi az értesítések, a tömeges üzenetek megtalálását és automatikus archiválásukat. Valamint különböző fiókstílusok is elérhetőek a Gmailben, amelyek priorizálják a fontos, a csillagozott és az olvasatlan üzeneteket – írja a Googlesystem.blogspot.hu.

gmail-inbox-tabs

A Gmail Labs által létrehozott  Smart Labels funkciónak köszönhetően új tabok jelennek meg a Gmail beérkező leveleinél: „Az asztali verzióban az új inbox a különböző tabokon megjelenő kategóriákba csoportosítja az üzeneteidet… A fiókod úgy rendeződik, hogy azonnal lásd és eldönthesd, mely emaileket akarod elolvasni. Egyszerűen személyre szabhatod az inboxodat – válaszd ki az öt elérhető tabból melyiket szeretnéd (vagy akár egyiket sem), ’drag-and-drop’ módszerrel mozgasd az üzeneteket a tabok között, állítsd be, hogy bizonyos feladók mindig egy adott fülnél jelenjenek meg és csillagozd meg az üzeneteket, hogy mindig a Primary (elsődleges) tabnál legyenek láthatóak.”

A fülek között vannak, amelyek a közösségi média állapotfrissítéseket („social”) tartalmazzák a Facebookról, a Twitterről, a YouTube-ról vagy a Google+ – ról, vannak továbbá a promóciók (hírlevelek, ajánlatok és más tömeges üzenetek), értesítések/frissítések (megerősítések, számlák, receptek), fórum üzenetek (online csoportok, vitafórumok és levelezőlisták) és az elsődleges tab („primary”), amely minden egyéb üzenetet tartalmaz.

Így koncentrálhatsz a fontos emailekre és minden mást elolvashatsz később. A „Smart Labels” funkciónak szintén van egy kipipálható négyzete, amellyel automatikusan archiválhatod az üzeneteket, hogy az értesítések, hírlevelek és közösségi média frissítések elkerüljék a beérkező leveleidet.

Egy hasonló funkciót adnak majd hozzá a Gmail iOS és Android mobil alkalmazásaihoz is.

gmail-inbox-tabs-android

Az a jó az inbox fülekben, hogy alakíthatóak, így elrejthetsz néhányat belőlük vagy akár az összeset is.

gmail-inbox-tabs-config

Az új funkció a következő hetekben várhatóan minden Gmail felhasználónál megjelenik, de a frissített mobil applikációk elméletileg még hamarabb érkeznek. Addig is, próbáljátok ki ezeket az „okos címkéket”!