A Google jelentős frissítéseket jelentett be a Google Trends szolgáltatásával kapcsolatban. Többek között itt az új dizájn, valamint két új funkció: a toplisták, illetve az elmúlt 30 nap legnépszerűbb keresései – írja a The Next Web.

A bejelentés szerint a Google javított a felhasználói élményeken, amikor valaki bármely témában információra keres rá régiós, időbeli, kategorikus vagy egyéb összehasonlításban. A cég végzett néhány finomítást, ami az országokat, kategóriákat és a Google termékeket (Web Search, YouTube, stb.) illeti a felső navigációs sávban.

google_trends-730x139

A másik fontos dolog, hogy most már teljes mértékben felfedezhetőek a toplisták (ehhez az adott lista tetején a nyíl ikonra kell kattintanod), amelyek átkalauzolnak a szórakoztatás, a sport, a politika és megannyi más területen. Ezt az újdonságot arra a toplista funkcióra építették rá, amelyet májusban indítottak el, s amely rangsorolja azokat az embereket, helyeket és dolgokat több, mint 40 kategóriákban, akikre és amelyekre a legtöbbször kerestek rá a felhasználók. Igaz, ez a funkció csak limitáltan, az Egyesült Államokban élők kereséseire vonatkozik.

A Google azt mondja, hogy a többi ország is „hamarosan érkezik” és, hogy „nagyszerű visszajelzéseket” kaptak a felhasználóktól, akik nem csak a top kereséseket vizsgálták meg, hanem összehasonlították azokat az átlagos keresési mennyiségekkel. Az új toplisták pedig egy kicsit továbbviszik ezt a folyamatot.

A cég egy egyszerű példán mutatta ezt be. Míg az USA lakosai a legtöbbször természetesen az Egyesült Államokra kerestek rá az országok között, addig Szíria és Oroszország volt a két legtöbbször keresett ország az elmúlt hónapban:

countries-with-circle-image

Végül, de nem utolsó sorban megtekinthetőek az elmúlt 30 nap top keresései. Ez az új megtekintés egy összefoglalót ad arról, melyek voltak a legnépszerűbb keresések az előző egy hónapban, minden kategóriában.

Ehhez a Hot Searches, magyarul a „Legújabb keresések” oldal tetején lévő naptár ikonra kell kattintanod. Emellett a választott téma felett tartva az egeret, egy gyorsabb betekintést is kaphatunk és egy linket láthatunk, amelyen az adott nap keresési trendjei elérhetőek:

month-view-with-circle-image-730x897

Összességében ezek nagy változások a Google Trends életében, talán nagyobbak a legutóbbi frissítésnél is. Egy olyan szolgáltatás, amelyet mindenképpen érdemes fejleszteni: igen addiktív lehet azt figyelni, mire keres rá mindenki más, ami pedig valószínűleg ahhoz vezet, hogy az emberek végül még több keresést indítanak.