A Fujitsu Laboratories kifejlesztett egy új generációs felhasználó felületet, amely pontosan érzékeli a felhasználó ujját és, hogy mit tapint vele, majd létrehoz egy interaktív érintőképernyőhöz hasonló rendszert, s mindezt a való világban megtalálható tárgyak használatával – írja az Akihabaranews.com.

„Úgy gondoljuk, hogy a papír és sok más tárgy manipulálható érintéssel, akárcsak az érintőképernyő. A rendszer nem használ semmilyen speciális hardware-t, csak egy átlagos webkamerához hasonló eszközt tartalmaz, valamint egy projektort. A képfeldolgozó technológia segítségével képes működni.”

Ennek a technológiának a használatával egy dokumentumból származó adatot importálni tudunk, miközben az ujjunkkal választhatjuk ki a szükséges elemeket. Tehát tulajdonképpen a valós tárgyak alakját méri fel és automatikusan beállítja a koordináta rendszert a kamera, a projektor és a való világ számára. Így tudja érintéssel koordinálni a megjelenítést nemcsak olyan sík felületeken, mint a tableteké vagy a papíré, de görbe tárgyakon is, például könyveken.

fujitsu-touchscreen-interface-for-paper-650x0

„Ez a működtetés általában a PC-kre és más eszközök használatára volt jellemző. Ezzel a felülettel azonban, nem egy PC-t működtetünk, hanem valódi tárgyakat érintünk meg közvetlenül és ICT berendezéssel kombináljuk.”

„A rendszer úgy lett megtervezve, hogy ne reagáljon, amikor az asztalon megszokott mozdulatokat teszünk. Akkor működik, ha hozzáérünk az ujjunkkal. Ez azt jelenti, hogy a rendszer az analóg és digitális eszközök kombinációjából született felületként szolgál.”

Ahhoz, hogy pontosan érzékelje az érintést, a rendszernek tudnia kell akkurátusan azonosítania az ujjhegy magasságát. Például az itt használt alacsony felbontású (320×180) kamerával, ha az ujjhegy azonosítás egyetlen pixellel is elcsúszik, 1 cm-rel változik a magassága is. Ezért van szüksége a rendszernek magas precizitású ujjhegyfelismerő technológiára.

„Az alacsony felbontású webkamera homályos képet ad, de a rendszer a 3D pozíciókat magas pontossággal számítja ki, miközben kompenzál a képfeldolgozáson keresztül.”

A rendszer tartalmaz egy a színeket, fényerősséget, környezeti fényeket kontrollálni tudó technológiát, amely a kéz színének egyéni eltéréseit is korrigálni tudja. Így konzisztensen tudja azonosítani az ujjhegyeket, amelyet csak kis mértékben befolyásol a környezet vagy az egyéni differenciák.

Továbbá olyan helyzetekben, amikor nem érintést használunk, egyéb gesztussal is irányítható a rendszer. Ebben a demóban látható, hogy az ököl mozgatásával manipulálni lehet a nézőpontot a 3D CAD (computer-aided) adatok számára. Ezért lehetséges olyan alkalmazás fejlesztése, amelyek kombinálni tudják az érintésen alapuló rendszert már létező gesztus szisztémákkal.

fujitsu-touchscreen-interface_demo-625x1000

„Például úgy gondoljuk, hogy ez a rendszer használható lenne részletes információk megjelenítésére egy utazási irodában vagy akkor, ha nyomtatványokat kell kitölteni a Városházán.”

„Az a célunk, hogy egy kereskedelmi változatát is elkészítsük a rendszernek 2014-re. Még mindig csak a demonstráció szintjén létezik, tehát nem lett alkalmazva valós beállításokban. Ezután szeretnénk, ha az emberek valódi feladatok elvégzésére használnák, megnéznék milyen kérdések merülnek fel és értékelnék a használhatóságát. Azt akarjuk, hogy ez a visszacsatolás tükröződjön a rendszerben.”