Korábban debütált a Google AMP funkciója, amelynek célja a mobilos webböngészés meggyorsítása. Az AMP globálisan elérhetővé vált és már Magyarországon is beindult a használata.

Mi az az AMP?

A mozaikszó az Accelerated Mobile Pages szavak rövidítéséből jött. A Google kifejlesztett egy általános sablon felületet, amelyen nagyjából egységesen jelenhetnek meg a weboldalakon lévő információk, így a betöltési sebesség sokkal gyorsabb lesz és az adatforgalom is töredéke az eredeti oldalhoz szükségeshez. Tulajdonképpen a Facebook Instant cikkek funkcióját készítette el a Google a webböngészőben. Az AMP oldalaknak csak mobilos keresés során van jelentőségük. A Google keresési listájában egy AMP címke jelezi azt, hogy a weboldal az adott funkcióval tekinthető meg.


A februári bejelentés után augusztusban kezdte el széles körben tesztelni az AMP-t a weben a Google, a tegnapi bejelentés alapján pedig jön a globális terjesztés, többek között már Magyarországon is megjelennek a mobilról indított kereséseknél az AMP-kompatibilis weboldalak.

A hivatalos közlemény alapján jelenleg még nem jelent a keresési találatokban előnyt a rangsorolásnál az, ha AMP-képes egy weboldal, azonban az előnyei kézzel foghatók. A Google jelenleg 600 millió AMP oldalról tud, ezek átlagos betöltési ideje 1 másodperc alatt van és a betöltéshez szükséges adatforgalom 10%-az azonos „nem-AMP” weboldalhoz képest.

Nagy partnerek is beálltak az AMP mellé, mint az eBay és a Reddit, de nagyobb híroldalak közül például a BBC, a Guardian, a Metronews és a BILD is partner.

Forrás: Google