A világ legnagyobb keresőmotorjának minden évben meggyűlik a baja a félrevezető vagy hamis információkat terjesztő weboldalakra vezető hirdetések felkutatásával és eltávolításával. Így történt ez 2017-ben is, melynek keretein belül a Google 3.200.000.000 ilyen hirdetést távolított el a rendszeréből, ami mellett még 320.000 hirdetőt, 90.000 webhelyet és mintegy 700.000 mobilalkalmazást is blokkolnia kellett.

Ezekért blokkolt 2017-ben a Google

  • Rosszindulatú programokkal terhelt webhely (függetlenül attól, hogy szándékosan telepítette azt az admin vagy éppen csak áldozattá vált)
  • Túl bonyolult, gyors programok észlelése a webhelyeken
  • Sértő- és nyíltan uszító tartalom
  • Hamis, félrevezető hírek

Összességében az derül ki egyébként a statisztikából, hogy egyre nagyobb erőforrásra van szüksége a Google-nak ahhoz, hogy felvehesse a harcot a rosszindulatú tartalmak ellen, hiszen azok száma sajnos növekvő tendenciát mutat.

Jó példa erre a bináris opciók ellen indított idei hadjárat, amelyet korábban már a Facebook is eltávolított, mert azok félrevezető információkat tartalmaztak és extrém kockázatú spekulációra buzdították a gyanútlan felhasználókat.

Forrás: Techcrunch