A BBC értesülései és kutatásai szerint az OnlyFans nevű oldalt fiatalkorúak és kiskorúak is használják, mivel a regisztrációs rendszere elég könnyen kijátszható. Az OnlyFans egy olyan hely, ahova 18 évnél fiatalabbak nem regisztrálhatnak, a felhasználók videóira elő lehet fizetni, amiből közvetlenül a tartalomelőállítók kapnak pénzt. A tartalom jelentős része pornó. 

Volt olyan gyerek, aki a nagymamája útlevelét vette kölcsön a regisztrációhoz, és bár nem csak a szabályzat, de a törvény is tiltja, hogy kiskorúakról pornográf vagy erotikus képek és videók készüljenek, gyakran pont a fiatalok játszák ki a rendszert, hogy regisztráljanak és pénzt keressenek. Az üzleti modell egyébként úgy néz ki, hogy az előfizetés 20 százaléka marad a platformnál, a többi a tartalomelőállítóhoz megy, vannak akik milliókat keresnek az oldalon. Azt szeretnék elérni a gyerekvédelmisek, hogy jóval szigorúbb és ellenőrizhetőbb legyen a regisztráció, és sokkal nagyobb figyelmet szenteljenek arra, hogy kiszűrjék a kiskorúak csatornáit. 

Van olyan lány, aki már 13 évesen ki tudta játszani a regisztrációt, olyan 17 éves, aki a kamera előtt maszturbált a követőinek, és olyan is, aki részt vett felnőtt tartalmú videókban. Ilyen eseteket egyébként egész Angliában jelentenek szülők, tanárok és tanácsadók, egy 16 éves lány például azzal dicsekedett a továbbtanulási tanácsadónak, hogy már most mennyit keres. De bezámolnak olyanról, hogy korábbi bántalmazások áldozatai, mentális egészségügyi problémákkal küzdő gyerekek is feltűnnek az ilyen oldalakon, sőt az Egyesült Államokból olyan bejelentés is érkezett, hogy eltűntként nyilvántartott gyerek szerepelt az OnlyFans videókban. A szakértők szerint sokan lehetnek azok, akiket kihasználnak, és bár egyértelmű, hogy a gyerekek ott vannak az oldalon, az üzemeltető mégsem tesz semmit, hogy ez a helyzet változzon. 

A szomorú helyzet az, hogy a kiskorúak zaklatása nem csak Anglia problémája. A Be Social 2019 után most is feltett egy csomó kérdést a magyar tiniknek az internetezési szokásaikról. A közel 5000 fő bevonásával készített kutatásból az derült ki, hogy a 2019-es adatokhoz képest több tini érzi úgy, hogy zaklatták már az interneten, a kitöltők több mint felétől pedig már kértek erotikus fotót a neten, 11 százalékuk pedig eleget tett a kérésnek. A magyar kutatásról részletesen itt írtunk.

Forrás: BBC