A legtöbbször mostanában azért érte támadás a Facebookot, mert nem voltak hajlandóak ellenőrizni a politikai hirdetések valóságtartalmát, azaz a politikusok pénzért nyugodtan hazudhatnak. Ez azért idegesítette fel az embereket ennyire, mert közben a közösségi oldal úton-útfélen azt hangoztatja, mennyire dolgozik azon, hogy a kamuhíreket kiszűrje, és ehhez cégeket is felkért, akik jelezték is nekik, hogy a hírdetésekkel gond van, de még sem történt előrelépés az ügyben, sőt a Facebook ki is állt a hazugságok terjesztése mellett, mert szerintük az embereknek kell látni, melyik politikus él ezzel az eszközzel. 

Ez a védekezés azonban nem biztos, hogy most majd megállja a helyét, ugyanis most egy HIV-gyógyszerrel kapcsolatosan terjednek hamis hirdetések, amik sokkal nagyobb kárt tudnak tenni az emberek életében annál, minthogy másra szavaznak. A Truvada nevű gyógyszerről terjed az a hirdetés, miszerint a használata nemhogy nem csökkenti a HIV-vírus terjesztésének kockázatát, de növeli a csontvesztés és a veseelégtelenség rizikóját, annak ellenére, hogy kutatások bizonyítják, hogy ezeknek a mellékhatásoknak az előfordulása klinikailag nem jelentős, vagyis nagyjából ugyanannyi az esélye, minthogy valaki kiütést kapjon a fejfájáscsillapítótól. 

A Facebook ugyanarra a szabályzatukra hivatkozva, amivel a hazug politikai hirdetések ellen sem lépnek fel, a hazug gyógyszerhirdetéseket is szó nélkül hagyják, ezért most LMTBQ közösségek szintén fizetett hirdetésekben hívják fel a figyelmet arra, hogy a gyógyszer biztonságos. A szakértő szervezetek attól tartanak, hogy a hirdetések miatt nem bíznak majd az emberek a preventív gyógyszerben, nem használják, és enélkül továbbra is terjesztik a HIV-vírust. 

Forrás: Engadget