Angliai parlamenti képviselők egy csoportja olyan törvényjavaslatot nyújtanak be, amellyel felelősségre lehetne vonni, és pénzbírsággal lehetne sújtani a közösségi oldalakat, ha azok kárt okoznak a felhasználóknak. A javaslathoz készült háttérelemzés szerint a Facebook például több milliárdos büntetésre számíthatna, amiért bizonyítékokat tart vissza arról, hogy ártalmas például a felhasználók mentális egészségére. 

A Wall Street Journal olyan információk birtokába jutott, mely szerint a Facebook tudott arról, hogy az Instagram árt a tizenéves lányok mentális egészségének. A kiszivárgott belső dokumentumok azt mutatták, hogy az öngyilkossági gondolatokkal küszködő tinédzserek körében a brit felhasználók 13 százaléka és az amerikai felhasználók 6 százaléka az Instagramra vezette be az öngyilkossági vágyat. Ezeket a belső vizsgálati anyagokat nem közölték, sőt megpróbálták eltitkolni őket, a törvényjavaslat pedig pont ilyen esetekre szabna ki hatalmas büntetést. 

A cél az lenne, hogy a közösségi oldalak kötelezően nyújtsanak be kockázatértékelést a kommunikációs felügyelet számára arról, milyen károkat okozhatnak a felhasználóknak. A törvényjavaslat a társaságok éves forgalmának 10 százalékát elérő bírságot javasol arra az esetre, ha a közösségi oldalak tudnak a kockázatokról és károkról, de elhallgatják azokat. Mint például a már említett belső dokumentumok, amelyekből az derül ki, hogy minden harmadik fiatal lány testképének ártott az Instagram. Gyerekjogi szervezetek szerint is ijesztő, hogy a problémáról tudott az oldal, mégsem történt semmi, sőt ahelyett, hogy a megoldáson dolgoztak volna, PR-kampányt indítottak, hogy pont az ellenkezőjét próbálták bizonyítani. 

A Facebook óvatosan fogalmaz a kérdésben, de mondandójuk lényege az, hogy ezek csak kiragadott részletek az átfogó kutatásukból, és az elmúlt időszakban kifejezetten sokat tettek azért, hogy a gyermekek és fiatalok számára biztonságos felület legyen a közösségi média. 

Forrás: The Guardian