Nem olyan rég az amerikai Eat24 ételkiszállító szolgáltatás egy szakítólevelet intézett a Facebookhoz, azzal fenyegetve, hogy eltüntetik magukat a közösségi oldalról (meg is történt), mivel az folyamatosan változtat hírfolyam algoritmusán, hamisítja a lájkokat és a hirdetések felé löki az üzleteket. Ugyanezt a panaszt már számtalan márkamenedzser megfogalmazta a világon. És ennek véget kell vetni – írja az InsideFacebook.

A Facebook végtére is egy üzlet, nem egy jótékony szervezet. A cégek – akik maguk is pénzt akarnak keresni – arról panaszkodnak, hogy van egy másik vállalkozás, ami mindent megtesz azért, hogy bevételre tegyen szert.

A Facebook pénzügyi értelemben ingyenes a felhasználóknak, akik tartani akarják a kapcsolatot a régi osztálytársakkal vagy meg akarnak osztani bébifotókat a barátaikkal. Ugyanígy ingyenes az oldalak számára is, amelyek a rajongóik és a vásárlóik előtt akarnak itt megjelenni. Ámbár nem mindig ingyenes, ha a közösségi háló használatával akarod növelni az üzletedet, eljuttatni az üzenetedet több rajongódhoz, mint amennyi a Facebook ingyenesen biztosított organikus elérése, vagy szimplán csak több releváns rajongót akarsz.

shutterstock_1460017401

Azoknak, akik a közösségi marketingben utaznak, el kell, hogy fogadják a Facebookot úgy, ahogy van, nem pedig úgy, amilyen 1 vagy 5 évvel ezelőtt volt. A Facebook talán nem a megoldás akkor, ha legkeményebb rajongóid 100 vagy akár 50%-ának akarod eljuttatni az üzenetedet. Ha viszont az ingyenes platform keretei között beszélünk, akkor lássuk be, hogy ez egy remek felület.

Az Eat24 a következőket fogalmazta meg a Facebooknak írott levelében, miután eldöntötték, hogy az le fogják állítani az oldalukat:

„Hello, itt az Eat24! Figyelj, beszélnünk kell. Nem könnyű ezt kimondani, hiszen már régóta együtt vagyunk, de szakítanunk kell. Szeretnénk azt mondani, hogy „Nem miattad, hanem miattunk”, de igazából ez csakis miattad van. Nem akarunk durvák lenni, de nem vagy már az az okos, vicces közösségi háló, amibe egykor beleszerettünk évekkel ezelőtt. Megváltoztál. Nagyon.

Amikor először találkoztunk, különlegesnek éreztük magunkat meleltted. Mondtunk neked egy szuper poént a Sriracháról, Te pedig elmondtad minden barátunknak és mindenki együtt nevetett. De most? Azt akarod, hogy adjunk neked pénzt, hogy szólhassunk a barátainkhoz. Most, ha mutatunk neked egy fotót egy baconbe csomagolt tacóról, csak annyit mondasz, „PROMOTÁLD EZT A BEJEGYZÉST! SZEREZZ TÖBB ISMERŐST!” ahelyett, hogy csak önmagunkért kedvelnél/lájkolnál minket. Ez nagyon el lett szúrva.”

Brandon McCormack, a Facebook kommunikációs igazgatója reagált a levélre:

„Hello Eat24, itt Brandon a Facebooktól! Letörtem, amikor a leveledet olvastam. A világ sokkal bonyolultabb lett, mint amilyen az első találkozásunkkor volt – megváltozott. És imádtuk a vicceidet a tacókról, de most már nem tűnnek olyan szórakoztatónak. Komoly dolgok történnek most a világban, az egyik barátomnak most született gyereke, egy másik pedig a lehető legjobb képet készítette a házilag sütött muffinjáról – és amire rájöttünk az az, hogy az embereket ezek a dolgok jobban érdeklik, mint a „sushi pornó” (ha viszont ezt kívánjuk meg, tudjuk, hol találjuk az Eat24-et!). Úgyhogy sajnáljuk, hogy ezt az utat kell választanunk, mert azt gondoljuk, maradhatunk barátok – tényleg. De tiszteletben tartjuk azt is, ha szükséged van egy kis távolságra.”

Míg az Eat24 jogosan nyilatkozott a Facebook hirdetések költségeiről és terjesztéséről, a közösségi hálón való jelenlétük beszüntetése nagy hiba volt. Több, mint 70 ezer lájkkal hagyták ott az oldalt, a legnépszerűbbek Los Angelesben voltak a 25-34 évesek között. Sok más üzlet nyakát töri egy ilyen közönségért. Twitteren több, mint 35 ezer követőjük van – és feltehetőleg nem minden egyes követő látja minden tweetjüket. Instagramon nagyjából 9300-at tudnak felmutatni. YouTube? 631 feliratkozó.

Screen-Shot-2014-03-31-at-2.35.35-PM

Azokat a hamis lájkokat, amelyekről az Eat24 beszélt, beárnyékolják a MediaBistro kutatásának adatai, amelyek szerint az Eat24 Facebook rajongói bázisának is „csak” 74%-a található az USA-ban, 3% Indiában és 2% van jelen további „kattintás-heveny” országokban, így Vietnámban és a Fülöp-szigeteken, valamint 1% Pakisztánban.

A Facebook oldala lezárásával az Eat24 beszünteti a beszélgetést rajongóinak 74%-ával, akiket a környékén ténylegesen elért, csak mert, van egy 11%, amely potenciális hamis lehet. 74% vs. 22%. Te kire hallgatnál?

Akárhogy is nézzük, az Eat24 egy népszerű étterem volt Facebookon. Ingyen bérelték a helyet, de úgy döntöttek, bezárják a boltot, mert fizetniük kellett volna, hogy még több vásárlót érjenek el.

Ti egyetértetek?