A Somnium Space arra is használná a metaverzumot, hogy az emberek az elhunyt szeretteikkel tudjanak kommunikálni, ehhez viszont rengeteg személyes adatra van szükség. 

Mikor az egyik alapító, Artur Sychov édesapját nagyon agresszív rákkal diagnosztizálta, akkor tudta, hogy a gyerekei úgy nőnek majd fel, hogy talán emlékük sem lesz a nagyapjukról. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy talán erre is lehetne használni a metaverzumot. Az elképzelések szerint egy felhasználó gyakorlatilag minden, online fellelhető beszélgetéséből, videókból és fotókból létre lehetne hozni egy olyan avatart, amely úgy néz ki, úgy beszél, és azokat mondja, mint a szerettünk.  Azt mondja, hogy a cél az, hogy olyan élethű beszélgetéseket tudjon az avatar és a mesterséges intelligencia létrehozni, hogy néha elfelejtse a felhasználó, hogy nem egykori szerettével, hanem egy algoritmussal beszélget. 

Sychov azt mondja, hogy már a mostani technológiával is sokkal több adatot lehetne gyűjteni, például a telefonbeszélgetéseken túl azt is, hogy közben hogyan mozog valaki szeme, milyen a mimikája, a szájmozdulatai, a gesztikulációja. Kutatások szerint ha valakit öt percig monitoroz  mesterséges intelligencia, utána képes lesz 500 ember közül 95 százalékos bizonyossággal beazonosítani az illetőt, így jól látszik, mennyi lehetőség van ebben. 

A Live Forever mód persze fizetős lenne, az egész projekt pedig nagyon sok etikai és adatbiztonsági kérdést vet fel, de a cég annyit már közölt, hogy mindenképpen komolyabban veszik az adatbiztonságot, mint a Facebook. 

Forrás: Vice