Meglepő lépésre szánta el magát a főleg a fiatalok körében népszerű, a privát fotó- és videómegosztásra szakosodott Snapchat: a szolgáltatáson belül készült tartalmak egy része hamarosan elérhetővé válik az újságírók számára is, hogy felhasználhassák a cikkeikhez és tudósításaikhoz akár csak a beágyazható Twitter és Facebook bejegyzések esetében. A cég eddig négy olyan szolgáltatással (NewsWhip, Storyful, SAM Desk, TagBoard) állapodott meg, amiken keresztül az előfizető újságok és tévék hozzáférhetnek a publikus Snapchat posztokhoz, amiket aztán fel tudnak használni a híradásiakban.

Az új lehetőség akár növekedést is jelenthet a Snapchat számára

Az újságírók számára mindez azért hasznos, mert rendkívüli hírek esetén az említett szolgáltatásokon belül rá tudnak keresni Snapchat-tartalmakra is, sőt lehetőség lesz szűrni geolokációs adatok alapján, így találatokat a megfelelő területre szűkítve akkor is képesek lesznek villámgyorsan képeket vagy videókat használni a helyszínről, ha egyáltalán nincsenek a közelében az eseményeknek. Egy tűzeset, egy felvonulás, valamilyen természeti csapás során az emberek mindig készítenek felvételeket, amiket sokszor a Snapchatre töltenek fel, és ha ezek publikus posztként kerülnek megosztásra, akkor a Snapchat új megállapodásának keretében ezek a bejegyzések felhasználhatók lesznek a médiában.

Mások publikus tartalmának keresésére eddig csak az alkalmazáson belül, a Discover Stories és Snap Maps szekciókon belül volt lehetőség, és a Snapchat bejegyzések ilyen jellegű felhasználása nemcsak a képekre és videókra vadászó újságíróknak lehet nagy segítség.

„Bár a Snapchat a fiatalok körében még mindig a legnépszerűbb közösségi média platform az amerikai piacon, az idősebbek körében még nem olyan elterjedt. Ezáltal viszont az idősebb rétegek is megismerhetik és felhasználóvá válhatnak, ami még értékesebb hirdetőfelületé teheti a platformot – bár ezzel el is vesztheti a fiatalabb felhasználókat, mint az a Facebooknál is történt. A Snapchat az Instagram Stories miatt Európában sosem tudott igazán olyan szinten elterjedni, hogy a közösségi média marketing piacon jelentős szereplő legyen. Vagyis a Snapchatnek itt igencsak szüksége van a promócióra, amit ezzel az eszközzel könnyedén el is ér.” – mondja Kanicsár Ádám András, a Be Social közösségi média szakertője – „Ha a Snapchat mostantól egyre több weboldalon jelenik meg beágyazott tartalomként, egyre többen figyelnek majd fel az appra a kontinsen is, ami új erőt adhat az aaz európai piacon. Persze kérdés, hogy az Instagram mikor vezeti be ugyanezt a funkciót az Instagram Storynál.”

Forrás: Axios