A University of British Columbia professzorai a stressz és az e-mailek ellenőrzése közötti összefüggéseket vizsgálták.

A e-mailjeink folyamatos csekkolása elég addiktív szokás, kutatók szerint pedig a nap során ezt minél többször tesszük meg, annál stresszesebbek leszünk – írja a Mashable.

Az University of British Columbia (UBC) 124 felnőtten végzett ezzel kapcsolatban vizsgálatot. Ennek a keretein belül az alanyokat annyiban korlátozták, hogy hét napon keresztül naponta csupán háromszor nézhettek rá az e-mailjeikre. A következő héten pedig már nem korlátozták őket, visszatérhettek régi szokásaikhoz.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-businessman-multitasking-image25641023

A résztvevők a kutatás során minden nap kitöltöttek egy 10 perces stressz szintet mérő tesztet, és nem meglepő módon a vizsgálat végén megállapították, hogy az alanyok sokkal boldogabbak, ha kevesebbet nézik az e-mailjeiket.

A cikkben olvasható, hogy az átlagos felnőttek naponta 15-ször nézik meg, kaptak-e e-mailt, de ha ezt háromra csökkentenék, akkor kevesebb stressz is érné őket.

Az UBC professzorai persze tisztában vannak vele, hogy ha valaki megpróbálna átállni a napi három csekkolásra, akkor eleinte az még nagyobb feszültséget okozna neki. Csak Amerikában a felnőttek 92 százaléka kommunikál másokkal rendszeresen e-mailen keresztül, és naponta több mint 183 milliárd e-mailt küldenek el. Ráadásul az amerikai lakosság nomofóbiában szenved, ami nem más, mint félelem a mobiltelefontól való megfosztottságtól, a mobilkapcsolat hiányától. Tehát kétségtelen, hogy az e-mail jelentős szerepet játszik abban, hogy az emberek úgy érezzék, folyamatos kapcsolatban vannak másokkal.

Kostadin Kushlev, az UBC pszichológiai tanszékének a doktorandusza azt nyilatkozta, hogy kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ne nézzék folyamatosan az e-mailjeiket, de akinek sikerült leszoknia róla, az bizonyítottan kevesebb stresszel éli az életét.