A Graph Search bukása után végre egy jónak tűnő kereső funkció jön.

Naponta mintegy 1,5 milliárdnyi keresést indítanak el a felhasználók a Facebookon, de azt mindenki le tudja szűrni az eddigi tapasztalataiból, hogy ezek mennyire sikeresek általában. Bár erre nagyvonalúan nem emlékeztet az oldal, de 2013-ban próbáltak már a kereső sikerességére jó megoldást találni, Graph Search néven vezették be az újítást (igaz, ez inkább személyekre célzott), ami végül finoman szólva sem lett egy sikersztori, hiszen ma már ez nem is működik.

Tehát ideje volt végre a fejlesztőknek előállni valami újjal, ami persze használható is. Úgy tűnik, ez talán össze is jött nekik, hiszen a Facebook a hivatalos blogjában arról számolt most be, hogy az új keresőnek köszönhetően a közösségi oldalon található tartalmak között lehet böngészni.

facebook-kereso

Az egyik újdonság az az, hogy a Facebook személyre szabott keresési javaslatokkal kedvez(ne) a felhasználóinak, vagyis a korábbi kereséseink, érdeklődési köreink alapján próbál olyan találatokat ajánlani, amelyekre szerinte kíváncsiak lehetünk.

A másik új dolog, hogy akár a bejegyzésekben található kulcsszavakra is rákereshetünk. A találati listában persze az első helyeken az ismerőseink megosztásait látjuk majd, de a rangsort a frissesség is befolyásolja majd.

Sőt, még arra is rá tudunk keresni, hogy egy külső oldalon lévő cikkel, videóval, vagy oldallal kapcsolatban milyen kommentek születtek.

Az újdonság az amerikai angol nyelven használó Facebookosoknak gurul ki először iOS-en, Androidon, valamint asztali gépeken.