A Google visszaélt erőfölényével, ezért 2,42 milliárd eurós bírság kiszabásáról döntött az Európai Törvényszék. Ez az összeg már akkora, hogy egy ekkora cégnek is fáj.

A hatalmas bírságot most azért kapta a cég, mert megsértette az unió trösztellenes szabályait. A vizsgálatok ugyanis alátámasztották, hogy a vállalat visszaélt keresőmotorja piaci erőfölényével, amikor előnyt biztosított egy másik Google-szolgáltatásnak, a cég ár-összehasonlítójának. Emiatt a felhasználók, a termékkeresések eredményeinél a Google saját találatait sokkal előnyösebb vizuális pozícióban kaphatták meg, mint a többi találatot. 

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy amíg a versenytársaké egyszerű link formában jelentek meg, addig a Google találatai szinte kiszúrták a szemet, plusz az algoritmusok jóval hátrébb sorolták a többi terméket a Google általános találati oldalain. A jogsértés miatt az Európai Bizottság 2,42 milliárd eurós bírságot rótt ki a Google-t tulajdonló Alphabetre,  amivel viszont a cég nem értett egyet, és az Európai Törvényszékhez fordult. Most ez a testület hozta meg a döntést, amiben nagyrészt elutasítja a Google által benyújtott keresetet, és helybenhagyta a Európai Bizottság által kiszabott bírságot.

A Google hivatalos közleménye a büntetésre válaszul:

A Shopping hirdetések mindig is segítették az embereket abban, hogy gyorsan és könnyen megtalálják a keresett termékeket, és támogatást nyújtottak a kereskedőknek abban, hogy elérjék potenciális vásárlóikat. Az ítélet egy nagyon speciális tényálláshoz kapcsolódik, és bár alaposan át fogjuk tekinteni, már 2017-ben változtatásokat hajtottunk végre, hogy a Google Shopping szolgáltatása megfeleljen az Európai Bizottság döntésének. Megoldásunk több mint három éve sikeresen működik, és több mint 700 összehasonlító vásárlási szolgáltatás számára több milliárd kattintást generált.”  

Forrás: Napi.hu