Arról már többször írtunk itt a Marketing Morzsákon, hogy amíg a Twitter folyamatosan összetűzésbe kerül akár Donald Trumppal is, azzal, hogy valótlan állításként jelöli meg a bejegyzéseit, addig a Facebook gyakorlatilag szabadjára enged majdnem mindent a felületein. Mark Zuckerberg rendre azt hangoztatta, hogy neki nem tiszte igazságot szolgáltatni, ők csak egy magáncég, nem fognak cenzúrázni, mindenki azt állít a Facebookon, amit csak akar.

A nagy engedékenység valószínűleg idáig tartott, ugyanis a cég bejelentette, hogy mostantól keményen fellépnek a gyűlöletbeszéd vagy a valótlan hírek terjesztése ellen. Persze nem távolítják el a posztokat, csak ha valami nagyon durvát írnak, de megjelölik azokat, tartozzon az bárkihez, átlagemberhez vagy politikushoz. Ha pedig mindezt hirdetni akarja valaki, még keményebben lépnek fel ellene. Ezek a posztok amúgy ugyanúgy továbboszthatók, ahogy eddig, de ott lesz rajta az álhír pecsét.

Egyébként nem az van, hogy Zuckerberg hirtelen az igazság bajnoka lett, egész egyszerűen olyan nyomás alá került, amit már nem tudott a cég elviselni: óriási pénzeket veszítettek ugyanis. Egy csomó multi fogta magát, és egész egyszerűen megszüntette a hirdetést náluk. Már írtunk a North Face-ről itt a Marketing Morzsákon, de azóta olyan cégek is jelezték, hogy nem hirdetnek a Facebookon, amíg nem tesznek valamit a gyűlöletbeszéd ellen, mint a Coca-Cola, a Mozilla, a Unilever, a Verizon vagy a Viber. Ezt pedig már a Facebook vezetésénél sem tudták tétlenül nézni (pláne, hogy már a dolgozók is munkabeszüntetéssel fenyegettek). A fenti összefogás mögött állók egyébként azt állítják, hogy a Facebook 70 milliárd dollár bevételhez jutott azzal, hogy szabadon hagyta futni a rasszizmus ellen fellépő tüntetőket szidalmazó fehér szélsőséges szervezetek hirdetéseit.

Több cég amúgy egész egyszerűen az év végig törölt minden Facebook-kampányt, hogy Zuckerberg végre térjen észhez. Úgy tűnik lép is a platform vezetősége, de hosszútávon kell bizonyítania, hogy tényleg tesz is valamit a gyűlölet elszabadulása ellen.