A videó műfajának népszerűsége ellenére még mindig tartja magát az a téves nézet, hogy létrehozhatsz tonnányi videótartalmat, feldobhatod YouTube-ra, majd imádkozhatsz a marketing isteneihez, hogy elég figyelmet kapjon. A helyzet azonban az, hogy az ilyen fajta kívánságok őrültek. A videómarketing sok munkával jár. Fontos benne az időzítés, a relevancia, az emlékezetesség és legfőképp az optimalizálás, hiszen feltehetőleg szeretnéd látni azt is, hogy megtérül a befektetésed – írja a Content Marketing Institute.

Másképp fogalmazva, semmi sem garantálja neked, hogy a videód virális lesz, csak tehetsz néhány lépést annak érdekében, hogy ez minél nagyobb valószínűséggel így történjen. Alább 5 lépésben foglaltuk össze, hogyan tehető teljesen optimalizálttá minden videó, még mielőtt kiengedjük a vadonba.

video-content-optimization-analytics-banner

1. lépés: Tervezd céltudatosan a videókat!

Egy stratégiai és célzott videó valóban tud „lead”-eket generálni az értékesítési csatornában, valamint képes konverziót építeni. Ehhez csak az kell, hogy már a kezdetektől összhangba hozd a videód koncepcióját specifikus célokkal. Először is határozd meg:

 • milyen érzelmeket akarsz kiváltani és miért (félelem, izgalom és kapzsiság csak néhány, ami be szokott válni)
 • kik a célközönség vásárlói, akiknek a videót szánod
 • milyen tevékenységeket vársz el a tartalom fogyasztóitól

Az Adobe alábbi videójában például egy vicces történet bontakozik ki, megfelelően megcélozzák a fogyasztót az üzenettel és közben az érzelmekre is hatnak:

2. lépés: Építs fel „call-to-action” felhívásokat!

Bár a marketingesek ismerik a „call-to-action” fogalmát, sokszor megfeledkeznek róla a videótartalmak esetében. Pedig azok igen sokfélék lehetnek, például:

 • egy sor YouTube kommentár, ami különböző forrásokra mutat
 • egy direkt felhívás a videó készítőjétől
 • egy rövid link a videó végén, ami egy landing oldalra vezeti a nézőket

Az alábbi landing oldalon 3 CTA is felbukkan:

 1. Híváslehetőség
 2. Termékbemutatás egy demó formájában
 3. Termékoldal megtekintése további releváns tartalmakért

video-content-call-to-action

3. lépés: Állíts kaput a tartalmaidhoz!

Az „email gate” (email kapu) módszere arra jó, hogy tudd, kiket érdekli annyira a tartalmad, hogy még személyes információkat is megadjanak magukról. Ilyenkor tehát csak akkor nézhetik meg a tartalmat, ha mondjuk, megadják előtte az email címüket. Vannak olyan videómarketing platformok is, amelyek lehetővé teszik, hogy kapcsolati formot helyezz el a videóid végén. Lényegében több mezőnyi információt kaphatsz így a néző email címe mellett. Ám nem érdemes túlzásba vinni, azaz ne kérj túl sok információt, mert ezzel elűzheted a potenciális ügyfeleket!

Így nézhet ki egy email kapu:

subscription-email-video-content

4. lépés: Adj meg kulcsfontosságú információkat a SEO-hoz!

A SEO, vagyis a keresőmotor-optimalizálás trükkös tud lenni, részben a Google gyakori algoritmus frissítései miatt, de mindenképp fontos keresőbaráttá tenni a videóidat és ehhez három dologra kell fókuszálnod:

 1. Kulcsszavak és leírások: A Google AdWords Planner használatával előzetes kutatást végezhetsz a szavakról, amelyekre szeretnél megjelennél a találati rangsorban az üzletágadon belül – használd ezeket a videód címében és a meta leírásokban!
 2. Másolatok: A YouTube és a Google nem vonja ki az összes szót a videódból, így a keresőmotorok nem lehetnek 100%-ban biztosak a felől, hogy mi a témája. Azért, hogy segítsd a videód SEO-ját, próbálj másolatot készíteni a videódból úgy, hogy valamilyen formában szöveggé, például blogposzttá alakítod. Így a videódat is tartalmazó bejegyzés értesíti majd a keresőmotorokat a kontextusról és a Google minősíteni fogja a releváns tartalmat.
 3. Promóció több platformon: Miután beágyaztad a videódat az oldaladon, tedd fel YouTube-ra és egyéb disztribúciós oldalakra más-más címekkel. Mivel a YouTube és a Google két külön keresőmotor, nem akarod, hogy kárba vesszenek a SEO erőfeszítéseid: alakíts egy picit a tartalmon, hogy mindkettő előnyeit kihasználd!

5. lépés: Vizsgáld a teljesítményed, tervezd meg a jövőbeli tartalmakat!

A végső lépés, hogy a legtöbbet hozd ki a videómarketingből, az analitika megtekintése. Az ügyfeleid digitális viselkedésének megfigyelése sok döntéshez segíthet hozzá, amikor a jövőbeli tartalmaidról lesz szó. Tudnod kell, ki néz meg bizonyos videókat és mennyi ideig! Így rájössz, mely témákat kedvelik és elkezded majd megérteni, hogyan tudod módosítani a tartalomstratégiádat a szerint, hogyan teljesít általában a tartalmad.

Igyekezz optimalizálni!

Legközelebb, amikor kiküldesz néhány videót, próbáld végigjárni ezt az 5 lépést! Ezeknek köszönhetően drámai különbséget fogsz tapasztalni abban, ahogyan a videód a vásárlási ciklusban teljesít.