Jó eséllyel manapság már mindenki tisztában van azzal, hogy a különböző weboldalakhoz és szolgáltatásokhoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat védeni kell, és nem szabad mindenhol ugyanazt használni. Ettől függetlenül az ember önhibáján kívül is előfordulhat, hogy kikerülnek az internetre az adataink, sokszor a tudtunk nélkül.

Erre a helyzetre kínál megoldást a Google, méghozzá egy frissen elérhetővé tett Chrome bővítménnyel, ami hatalmas segítség lehet abban, hogy megvédjük az adatainkat, ugyanis a Password Checkup azonnal jelez, ha egy adott felhasználónév/jelszó kombináció már rossz kezekbe került.

Egyszerű, de nagyszerű – Fotó: Google

A telepítés után a bővítmény a háttérben állandó jelleggel fut a böngészőben, figyelve, hogy milyen adatokat pötyögünk be, mikor belépünk valahová, és ezeket egy olyan, 4 milliárd tételt tartalmazó adatbázissal veti össze, ami a korábban kiszivárgott adatokat tartalmazza. Ha a Password Checkup egyezést talál, akkor azonnal riasztja a felhasználót, aki rögtön le is cserélheti a kompromittált adatokat.

A Google emellé hangsúlyozza, hogy a rendszer biztonságos, illetéktelenek nem férhetnek hozzá a felhazsnáló által megadott információkhoz, többek között azért, mert a többszörös titkosításnak hála nincs rá lehetőség, hogy megfigyelhető legyen a böngésző és a kiszivárgott jelszavakat/felhazsnálóneveket tartalmazó adatbázis közti kommunikáció.

Forrás: Google