A kétlépéses hírlevél feliratkozás szükségességével kapcsolatban feltétlenül fontolóra kell venni a jogi szakemberek álláspontját, mielőtt ezzel az eszközzel élünk marketingtevékenységünk során. Ennek oka, hogy nemrég az egyik népszerű hírlevélküldő rendszer bejelentette, hogy megszüntetik a kötelező jellegű dupla e-mailess megerősítéssel történő feliratkozást, és átállnak az egylépéses módszerre.

Az egylépéses megoldás lényege az, hogy a feliratkozó azonnal felkerül a hírlevélre, így pedig esélyesebb, hogy több embert tudunk majd elérni. Néhány nappal később azonban módosították a döntést, mondván hogy ütközik az Európai Unió vonatkozó szabályaival.

Hogy ez mit jelent? Az EU adatvédelmi rendelete szerint minden hírlevél feliratkozás egyértelmű cselekedetet kíván, tehát határozottan ki kell fejeznünk a szándékunkat erre vonatkozóan és ezt meg is kell erősítenünk. A GDPR külön kiemeli, hogy erre a célra megfelel egy checkbox használata, viszont nem lehet hozzájárulásként értelmezni a hallgatást vagy a cselekvés hiányát.

Az Uniós rendelet és a magyar Grt. szabályai értelmében tehát a hírlevélfeliratkozás csakis abban az esetben jogszerű, ha a feliratkozó megadja a nevét, e-mail címét, valamint valamilyen cselekedettel kifejezi akaratát arra vonatkozóan, hogy valóban élni kíván a lehetőséggel. Ennek a követelménynek tehát a jog értelmében eleget tesz egy checkbox kipipálása vagy egy gomb megnyomása.

Az adatkezelőnek természetesen biztosítani kell az adatok megfelelő kezelését és tárolását, azonban azért nem vonható felelősségre, ha egy másik felhasználó él vissza az adatokkal vagy ha hiányosan, pontatlanul adta meg őket.

Ennek függvényében a dupla megerősítéses feliratkozás hasznos lehet, azonban nem ez az egyetlen hatékony módszer. Az EU-s rendelet végső soron nem is teszi kötelezővé a kétlépéses feliratkozást, tehát az egylépéses checkbox módszer is megfelelő lehet.

Forrás: dr. Horváth Katalin, Sár és Társai Ügyvédi Iroda közleménye