Újabb nap, újabb visszaélés a felhasználók adataival. Ezúttal a világ legnépszerűbb meleg társkereseő appjáról, a Grindrről derült ki, hogy két céggel is megosztotta a felhasználók HIV státuszát.

A 2009-ben alakult, immár 3,6 millió felhasználóval rendelkező Grindr két, applikációk optimalizálásával foglalkozó céggel, az Apptimize-zal and Localytics-szel osztotta meg felhasználói GPS adatait – derítette ki a SINTEF adatelemző cég. Az applikáción belül a felhasználók megoszthatják HIV-státuszukat és azt, hogy mikor mentek el utoljára szűrésre – ez a két adat került egy csomagba az olyan információkkal, mint a GPS-pozíció, párkapcsolati státusz vagy e-mail cím. A kritikák szerint a HIV-re vonatkozó információkat a Grindr-nek külön kellett volna kezelnie a többi adattól.

Az alkalmazás közönsége a botrány után erőteljesen megkérdőjelezi azt, hogy az applikáció mennyire tartja biztonságban és tiszteletben adatait. A bizalom megingása pedig már csak azért is problémás, mivel a HIV máig erős tabunak számít az LMBTQ közösségen belül is, a Grindr pedig eddig egyfajta biztonságos zónának számított, ahol mindenki felvállalhatta HIV pozitív státuszát.

A magyar Humen Online-on Takács Sándor elmondta, hogy „Magyarországon igen jól szabályozott ez a kérdés, szigorú jogszabályi háttér keretében lehet csak HIV szűrést végezni, illetőleg kezelni az ezzel kapcsolatos adatokat”, mely jól mutatja, hogy jogilag kiemelten szenzitív információkról van szó. Magyarországon a HIV pozitív páciensek törvényi úton is elintézhetik, hogy státuszuk ne derüljön ki akár orvosaik előtt sem. Így ebben az esetben már jogilag védett adatokról beszélünk.

A Grindr azóta elmondta, hogy bár nem érzi magát hibásnak a szituációban, a jövőben nem osztja meg külsős felekkel a felhasználói HIV-re vonatkozó adatait.

A Facebook óriási vihart kavart Cambridge Analytica botránya után úgy néz ki egyre több applikációról derül ki, hogy visszaélt felhasználói adataival. Szerencsére a következő lépés a felhasználók hathatósabb védelme, melyre jó példa, hogy az Instagram pont a napokban korlátozta, hogy mennyi adatot tesz elérhetővé külsős fejlesztők számára.

Forrás: Buzzfeed és Humen Media