Minden egyes vásárlási döntés 50 százalékát érzelem hajtja. Egy Forrester Research kérdőívből kiderült, hogy a résztvevők 89 százaléka semmilyen személyes kötődést nem érzett a márkák irányában, amelynek termékeit megvette. Egyszerűen szólva, a marketingkommunikációs iparág alapjai – a fogyasztó emocionális kapcsolata a termékekkel – sosem volt még ennyire törékeny. Lássunk most 8 erőt, amelyek mély és tartós hatást gyakorolnak egy termék kapcsolatára a közönségével, a Fastcocreate.com cikke alapján!

1. Kutatás

3017976-inline-i-1-8-aphrodisiacs-that-create-emotional-connections-between-products-and-consumers

Mielőtt előre mész, vissza kell menned. Ha el kell adnod egy terméket, először is tegyél fel három kérdést: Ki? Miért? Hogyan?

  • Kihez kell beszélned, kit kell megszólítanod?
  • Miért akarod a termék egy adott tulajdonságát kihangsúlyozni?
  • Hogyan működik a termék, hogyan hasonlítható valami máshoz?

2. Személyiség

A közönség kötődni tud különböző személyiségekhez és minden termékhez kapcsolható egy ilyen, bármilyen is legyen. Néha erre azért van szükség, hogy megerősítsük a közönség hitét a termékben. Vagy, hogy elmélyítsük a kettő közötti kapcsolatot a termék személyiségének egy meglepően új tulajdonságának bemutatásával.

3. Keretezés/ kompozíció

3017976-inline-i-2-8-aphrodisiacs-that-create-emotional-connections-between-products-and-consumers

A keretezésnek és a kompozíciónak a termék személyiségét kell tükröznie. Ehhez pedig egy jól megtervezett vizuális hierarchia szükséges.

  • A keret megfelelő területében látható a legfontosabb tulajdonság?
  • Hatékonyan kommunikáljuk a termék személyiségét a megválasztott keretezésen vagy szögön keresztül?
  • Elegendő környezetet biztosítottunk a megértéshez és a közönséggel való kapcsolatépítéshez?

4. Mozgás

Ez kéz a kézben jár a kompozícióval és a keretezéssel. Az első kérdés az, hogy minek kellene mozognia, a kamerának vagy a terméknek? Mindkettőnek vannak következményei.

A lassú kameramozgás nyugalmat, figyelmességet és magabiztosságot, a dinamikusabb pedig lelkesedést és vitalitást kommunikál. Ha pedig a termék fog mozogni, a közönségnek meg kell győződnie róla, hogy azt igazolja a termék valamely tulajdonsága vagy annak személyisége. Ez különösen igaz ételek esetében, amelyek mozgatásával kockáztathatod a közönség étvágyát.

5. Szín

3017976-inline-i-4-8-aphrodisiacs-that-create-emotional-connections-between-products-and-consumers

A szín két kihívást jelent. Kiválasztani a megfelelőt, amely kifejezi az általad akart érzelmet és a hatékony felhasználása, hogy képletesen szólva, nyomot hagyjon a közönségben.

Az első hivatkozási pont, hogy a márkának van-e színe. Ha igen, ez minden színnel kapcsolatos döntésben szerepet játszik. A márka színének kiválasztása minden esetben attól függ, hogy miről akar meggyőzni a márka vagy a termék. A sárga melegséget áraszt, a piros izgalmas, a zöld megnyugtató és egészséges. Néhány márka tudatosan választott többszínű palettát, hogy sokféleképpen kommunikálhasson. Ezek közül a Google és az NBC szembetűnően kiemelkedik.

A másik megfontolandó dolog az, hogyan használható egy szín egy termék fizikai megjelenítésének javítására.

6. Megjelenés és megvilágítás

A technológia evolúciója és a különböző alakú és méretű képernyők jelenléte megváltoztatta a kapcsolatunkat a valósággal. Mára a vizuális tökéletesség lett a norma. Milyen kérdéseket lehet ilyenkor feltenni: ha például CG-ben készül el egy termék, a cél a fotó realisztikus, a hiper-realisztikus vagy a szürreális ábrázolás? Milyen előnyök lehetségesek esztétikai értelemben és hogyan akarjuk kitölteni az érzelmi űrt, amelyet egy hiper-realisztikus prezentáció hoz létre a közönségben? Tényleg a tökéletesre van szükség?

7. Helyszín, környezet és ruha

3017976-inline-i-3-8-aphrodisiacs-that-create-emotional-connections-between-products-and-consumers

A helyszín és a környezet demográfiai eredetűek, itt arról van szó, hogy kapcsolódni akarsz a célpiachoz. Ez azt is jelenti, hogy ki kell iktatnod azokat a tényezőket, amelyek elidegeníthetik a potenciális vásárlókat. Ha például az autó reklámod pálmafákat mutat, a hidegebb klímában vezetők aggódhatnak a miatt, hogyan teljesítene a kocsi hóban és jégen.

A ruha pedig vonatkozik olyan döntésekre is, mint a termék csomagolása vagy díszítése. Például az ételek csomagolásakor melyik forma lehet jobb: tűnjön úgy, mintha a vásárló csomagolta volna vagy úgy, mintha egy étel stylist? Az előbb autenticitást, utóbbi stilizált manipulációt kommunikál.

Még gyakorlatiasabban nézve, az, hogy a termék csomagolása matt vagy fényes, szintén óriási hatással lehet arra, hogy a közönség a terméket modernnek vagy hagyományosnak ítéli-e meg. Bizonyos textúrák könnyebben köthetők bizonyos demográfiai csoportokhoz is – az agyagra másképp rezonálnak, mint a fekete-fehér márványra vagy a betonra. Ezek a fényt is másképp nyelik el és tükrözik vissza, ami egyúttal hatással van a termék külsejére és személyiségére.

8. Tipográfia

3017976-inline-i-5-8-aphrodisiacs-that-create-emotional-connections-between-products-and-consumers

A betűk beszélnek, és amit mondanak a termékedről, az évekre meghatározhatja azt, milyen hatást érnek el a közönségedre nézve.

A betűtípusoknak megvan a maguk személyisége és tükrözniük kell a termék tulajdonságait. Ami a legfontosabb, hogy sose tüntesse el a termék személyiségét. Megváltoztatni egy fontot, amely egy megalapozott komponense volt a termék megjelenésének, monumentális döntés. Magyarázat nélkül a változással a termék és a közönség közötti kapcsolat aláásását kockáztatjuk.