Hogyan tudod megvédeni a Facebook oldaladat és az üzleted hírnevét az admin szerepek és jogok megfelelő kezelésével? A Business2Community cikkéből kiderül.

Az admin szerepek kezelése

Az admin szerepköröket a Facebook üzleti oldalad admin paneljében találod. Kattints az „Oldal szerkesztése” fülre és válaszd ki az „Adminisztrátori szerepek kezelése” szekciót!

Azure-pic-2-600x163

Ezután látni fogod az oldalad összes adminját. Megváltoztathatod mindegyik szerepét, ha rákattintasz a név alatt feltüntetett aktuális szerepükre.

azure-pic-1-600x226

Az admin szerepek típusai

Ötféle adminisztrátorról beszélhetünk és mindegyiknek más típusú hozzáférése lehet az oldaladhoz. Annyi adminod lehet az oldaladon, amennyit csak akarsz és ugyanahhoz a szerephez több admint is hozzárendelhetsz.

1. Kezelő

Ez a legmagasabb szintű admin szerep egy Facebook oldalon. A kezelők eldönthetik ki lehet admin és kiválaszthatják a pontos szerepét. Posztolhatnak az oldalon, reagálhatnak az üzenetekre, létrehozhatnak Facebook hirdetéseket és megtekinthetik az Elemzéseket.

2. Tartalomkészítő

Egy tartalomkészítő ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy kezelő, kivéve az adminisztrátori szerepek kijelölését és hozzáadását.

3. Moderátor

Az oldalak moderátorai már alsóbb szinten állnak, mint a kezelők és a tartalomkészítők. Nem posztolhatnak tartalmat az oldalon, de válaszolhatnak a rajongók hozzászólásaira. Ezen kívül küldhetnek üzeneteket, létrehozhatnak hirdetéseket és meg tudják nézni az Elemzéseket is.

4. Hirdető

A hirdetők csak hirdetéseket hozhatnak létre az oldalnak és az Elemzéseket tekinthetik meg.

5. Elemző

Az elemzőnek van a legminimálisabb hozzáférése az oldalhoz az összes szerep közül. Csak az Elemzéseket nézheti meg. Nem készíthetnek hirdetéseket és nem is posztolhatnak az oldal nevében.

Computer-access-600x399

Hogyan kezeld az admin szerepeket?

Mint az üzlet tulajdonosának, a kezelő szerepével rendelkezned kell a saját oldaladon. Ha másnak is kiosztod ezt a szerepet, bizonyosodj meg róla, hogy az illető megbízható! Az oldalak kezelői újrarendezhetik az admin jogokat, ezért ha később rosszra fordulna a viszony, a másik kezelő törölhet téged mint adminisztrátort és átveheti az oldal feletti „uralmat”.

Ha valaki segít az üzleted Facebook oldalával, a legjobb szerep, amit adhatsz neki, a tartalomkészítői. Ezek az adminok tudják vinni az oldal napi tevékenységeit, te pedig mint kezelő, későbbi el is távolíthatod őket tartalomkészítői szerepükből, amikor elhagyják a céget.

Ha van olyan alkalmazottad, aki csak az ügyfélszolgálatért felel az oldaladon – valaki, aki a rajongói kérdésekre válaszol, és a hozzászólásokra reagál – a moderátori szerep a legmegfelelőbb számára.

A hirdetői szerepet olyanra ruházd rá, aki belsősként dolgozik nálad és értelemszerűen az üzleted hirdetéseiért felel. És ha van csapatod, aki a tartalomstratégiával és tervezéssel foglalkozik, akkor hasznos lehet elemzői jogokat is adni nekik, hogy összeállíthassák a képet arról, milyen típusú tartalmak működtek és működnek az oldaladon.