Sok erőfeszítésbe és pénzbe kerül a Facebook posztok megírása és promotálása, ezért logikus, hogy jól akarod csinálni. Ugyanakkor nem csak egyetlen megfelelő módja van ennek, hanem különböző formák variációit használhatod, hogy elköteleződésre ösztönözd az olvasóidat – írja az InsideFacebook.

A Zeal for Life egy wellness márka, amelynek 5 jó példáját is be tudjuk mutatni. Idén januártól májusig havi eladásaik 2,1 millióról 6 millióra nőttek. Ebben pedig nagy szerepet játszott a Facebook megmutatva, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózata erős ROI-t („return on investment”, ami a befektetés megtérülésének mutatója) tud biztosítani.

A márka egy egészségtudatos képet mutat, amelyet tudományos kutatásokkal is megtámogatnak. Ám túl azon, hogy elmondják, mennyire egészségesek a termékeik, nem csak a szokásos „ez jó neked” marketing területén mozognak. Ne csak mondd, milyen jó a terméked vagy a szolgáltatásod, mutasd meg! – mondja Jim Lupkin, a Zeal for Life közösségi igazgatója, aki elárulja, hogyan érte el ezeket az eredményeket.

Buy1Get17

Kezeld úgy a Facebook posztjaidat, mint személyes beszélgetéseket és a rajongók reagálni fognak! Figyelj oda a virális és a fizetett benyomások közötti kapcsolatra! A fenti posztnál látható, hogy az előbbi hatalmas (34,016), de az organikus relatíve kisebb (6325), ami azt jelenti, hogy elcserélték az elérést a nagyobb konverzációs arányra.

2000-et vásároltak meg fizetett elérésben, de 34 ezret kaptak a virálisban a „Vásárolj egyet, kapj 17-et ingyen” ajánlattal. Ezért van az, hogy a nagyobb elköteleződéssel bíró posztok gyakran több konverzióval is járnak.

A Facebook hirdetéseket nem nehéz létrehozni – felállíthatsz egy kampányt kevesebb, mint 60 perc alatt. Viszont fontos tudni, hogy nincs szükséged magas viralitásra minden egyes posztnál. Néha elegendőek a kattintások és konverziók, és nem csak a megosztott sztorik kellenek.

PromoPosts

A hagyományos hirdetők számára általában nehéz megérteni, hogy a közösségi média másképpen működik. Nem csak annyi a dolgod, hogy szétkürtölöd az üzenetedet egy rádió hirdetéssel, amelybe belesűrítesz annyi információt, amennyi csak lehetséges 30 másodpercben.

Őszintének és sebezhetőnek kell lenned! Nem mindenki szereti a termékedet, ez rendben is van. Ha úgy teszel, mint aki hibátlan, észreveszik majd, hogy nem vagy őszinte, ami egy halálos ítélet a közösségi médiában.

Ezért kérte a Zeal for Life a Facebook rajongóitól, hogy árulják el, szeretik-e a termékeiket vagy sem (fenti poszt). Ez mutatja, hogy ők sem tökéletesek, emberiek és kötődni lehet hozzájuk. Ezekkel a posztokkal ráadásul ingyen lehet kérdőíves eredményekhez jutni, ami az első lépés a termékfejlesztés felé.

Alább látható a bejegyzés, amelyben a Zeal for Life egy ügyfelük történetét osztja meg őszintén, a nevét említve és felhasználva a fotóját a termékkel együtt. Eleve bizalmatlan vagy, bármit is mondjon neked egy eladó például egy TV készülékről a boltban, de arra odafigyelsz, amit mások mondanak a közeledben arról, mit szeretnek, hiszen végétre is, ők pártatlanok.

RealPromo

Azzal, hogy a márka megkérte a rajongóit, osszák meg a velük kapcsolatos élményeiket, bebizonyították, hogy értékeli az őszinte visszajelzéseket. A negatív vélemények esetén pedig felhívták a figyelmüket arra, mi az, amin még dolgozni kell és így segítették őket abban, hogy gyorsabban fejlődhessenek.

A képen látható, hogy 77,991 fizetett és 58,142 virális benyomást értek el ezzel a poszttal. Ez ismét egy magas elkötelezettséget generáló bejegyzés, amely valószínűleg magas konverzációs arányt is ér el.

SawthisPost

Ha arra buzdítod a rajongókat, hogy vegyenek részt valamiben, az mindig jó mód arra, hogy hozzászólásokat generálj, valamint lájkokat. Ezen kívül azt is demonstrálja, hogy érdekel téged, mit akarnak mondani és ezzel még kedvelhetőbbé teszed a márkádat (ezt illusztrálja a fenti példa).

Annak érdekében, hogy a rajongóid lássák, több vagy, mint egy puszta üzlet, úgy is kell viselkedned! Mutasd ki, mennyire értékeled őket, válj a barátjukká, köss személyes kapcsolatot velük a termékeiden túl! Így tett a Zeal for Life is, amint az látható ennél a bejegyzésnél:

NonPromo

A világ legsikeresebb márkáiban van egy közös: autoritás. A Harley-Davidson egy egész szubkultúrára építi a motorjait, az Apple képviseli a technológiát, a Dove eloszlatja a népszerű szépségmítoszokat és minden nap abban segédkezik, hogy a nők jól érezzék magukat a bőrükben. Ez az egész arról szól, hogy te legyél az első márka, akihez az emberek fordulnak, amikor egy adott iparágra gondolnak.

A leginkább jövedelmező lehetőség a közösségi médiában nem az eladásról szól, hanem a „branding” folyamatáról. Ne csak azt mondd a vevőidnek, hogy vegyék meg a termékeidet! Kérdezd meg, hogy vannak, erősítsd meg és értékeld őket! Alakíts ki egy személyes kötődést!

Ti milyen típusú posztokat használtok? Melyiknek volt a legnagyobb sikere és melyik volt bukás?