Megőrizni egy állást kemény dió, de becserkészni egy nyitott pozíciót? Ehhez csak annyit kell tenned, hogy egy stratégiának megfelelően végiggörgetsz a kedvenc közösségi média hírfolyamaidon – írja a Mashable.

Az olyan oldalak, mint a Twitter és a Facebook gyakran szórakoztatóak és frivolak, de előfordulnak itt is üzleti lehetőségek. Ha végigköveted a fiókokat, hashtageket és személyes profilokat, az sokat segíthet a következő potenciális karriered beindításában.

apps

Szeretnél megcsípni egy állást a lakhelyedhez közel? Akkor érdemes egy releváns hashtaget megnézned Twitteren. Naprakész akarsz lenni egy cég karrier lehetőségeivel kapcsolatban? Lájkold őket Facebookon! Szuper önéletrajzot szeretnél összerakni, ami megragadja a HR-es vagy a potenciális munkaadó tekintetét? Irány a Pinterest!

A Mashable cikkéből elhoztuk Neked az itthon is releváns tippeket, amelyek segíthetnek állást találni a közösségi médián keresztül. Extra érdekességként pedig szolgáljanak a Tumblr és a Pinterest nyújtotta munkaerőpiaci opciók!

1.Facebook

facebookprivacy-640x360

A Facebook saját szakértői szerint a következő tippek fontolandók meg, ha a platformon nézelődsz új álláslehetőség után:

 • Lájkolj néhány oldalt: A legtöbb cég igyekszik dinamikus közösségi média jelenlétet fenntartani és a Facebook oldalak működtetése ebben elsődleges lépés. A lájkolásukkal napi szinten értesülhetsz a tevékenységeikről. Plusz, feltehetőleg posztolnak majd a betölthető állásaikról is.
 • Privát/publikus: Vess egy pillantást az adatvédelmi beállításaidra Facebookon és bizonyosodj meg róla, mások mit látnak az idővonaladból! Ugyanakkor érdemes publikusra állítanod a munkahelyi és a tanulásra, oktatásra vonatkozó adataidat, ezzel segítve azokat, akik a professzionális múltadra kíváncsiak.
 • Legyél naprakész: Minden, a munkahelyedre és tanulmányi adataidra vonatkozó információ legyen friss és tükrözze a jelenleg betöltött pozíciódat és a múltban szerzett tapasztalataidat!
 • Adj meg infókat a „szakmai készségeidről”: Néhány hónapja a Facebook egy „Professional Skills” szekciót alakított ki a Névjegyen belül. A munkahelyi és tanulmányi adatok alatt adhatod meg, milyen a hivatásoddal releváns készségeid vannak, ezzel optimalizálva a szakmai megjelenésedet.

2. LinkedIn

linkedin-path-640x360

Talán a legnyilvánvalóbb hálózat, ahol munka ügyben nézelődnöd kell, az a LinkedIn.

 • Építs kapcsolatokat: Ellentétben a Facebookal, a LinkedIn oldalán kevésbé morbid, ha idegenekkel veszed fel a kapcsolatot, mert itt mindenki „networking” lehetőségeket keres. Szerezz olyan ismerőket, akiknek érdekel a karrierje és keress olyanokat is, akik hasonló pályán vannak, mint Te! Inspirációért nézd meg a LinkedIn blogjának azon szekcióját, ahol egyes tagok sikeres „networking” történeteit ismerheted meg.
 • Álláslehetőségek táblája: Az oldal nem csak tanácsokkal és kapcsolatokkal lát el, de van egy saját hirdetőtáblája, ahol kiemelik az aktuálisan betölthető pozíciókat szinte minden területen.
 • Jóváhagyások (endorsements) és ajánlások (recommendations): A profilod egy részét a jóváhagyások és ajánlások foglalják el. Próbálj minél többet begyűjteni ezekből és az oldaladat egyre többen „kedvelik” majd!
 • Ossz meg többet: A LinkedIn karrier szakértője, Nicole Williams szerint a cikkek és egyéb tartalmak megosztása a hálózatodban 10-szeresére növeli az esélyedet arra, hogy egy HR-es megtaláljon. Amikor megosztasz egy tartalmat, az bizonyítja azt is, hogy ismered az üzletágadat és tájékozott vagy benne.
 • Sorolj fel mindent: 12-szer nagyobb az esélye annak, hogy észrevesz egy leendő munkáltató, ha részletesen listázod a munkatapasztalataidat, mondja Williams. Minél robusztusabb a profilod, annál tapasztaltabbnak és „alkalmazhatóbbnak” tűnsz.

3. Tumblr

tumblr-use-640x360

Bizony, még a GIF-ek internetes játszóterét, a Tumblr platformját is felhasználhatod álláskeresés közben.

 • Keress tagekre: A keresősávban keress rá olyan kifejezésre, mint „betölthető állás” (hiring) és „munkahelyek/állások”(jobs). Itt lényegesebben nehéz kiszűrni a releváns találatokat, hiszen a közösség előszeretettel címkéz mindent, de még így rábukkanhatsz menő vállalkozások álláshirdetéseire a Tumblren.
 • Kezdj el blogolni Tumblren: Ez akkor fontos különösen, ha kreatív típus vagy. Egy Tumblr fiók, mely az érdeklődési köreidet tükrözi és tele van a saját, eredeti tartalmaiddal, automatikusan egyedi külsőt kölcsönöz neked a munkaadók előtt. Ráadásul egy jó Tumblr követői bázisból is érkezhetnek hozzád állásajánlatok, hiszen bármikor az oldaladra tévedhet egy munkáltató.

4. Pinterest

Pinterest-8-640x360

Igen, a Pinterest nem csak egy csinos platform, ahol esküvői inspirációkat és remek recepteket találhatsz.

 • Pineld az önéletrajzodat: Unod már a sztenderd, egyoldalas formátumot? Használj egy Pinterest táblát és pineld az önéletrajzodat! Kiemelheted a tapasztalataid bizonyos aspektusait és hozzáadhatsz fotókat, linkeket is! Nézd meg Rachael G. King „élő önéletrajzát”, aki közösségi média menedzser a Sidecar cégénél!
 • Kövesd ezeket az oldalakat: Hogy sose fogyj ki a legjobb szakmai tippekből és álláslehetőségekből, kövesd ezt a hét hasznos Pinterest táblát!