Az e-kereskedelmi üzletek számára fontos, hogy adatokat gyűjtsenek a vásárlóikról. Demográfiai jellemzők, közösségi és viselkedéselemző adatok – ezek mind segítséget nyújtanak a marketing kampányokban, termékfejlesztésekben és a jobb ügyfélszolgálat biztosításában. Ugyanakkor, nem korrektül alkalmazva, az adat-centrikus stratégiák többet árthatnak, mint használnak. A Practical Ecommerce 4 hibát gyűjtött össze, amelyet a weben kereskedők gyakran elkövetnek, miközben vásárlói adatokat kezelnek.

Se szó, se beszéd

A technológiai fejlődés a viselkedéskutatásban lehetővé teszi, hogy közvetlen kommunikáció nélkül gyűjts adatokat a vásárlókról. Manapság meghatározhatod, hogy egy vevőd szeret-e egy terméket anélkül, hogy beszélnél vele vagy megkérnéd, hogy töltsön ki egy kérdőívet.

És bár passzívan tologatni a számokat, gyors és kényelmes, el is idegenítheted vele a vásárlókat.

Ezért fontos együttműködni velük. Azzal gyűjts információkat, hogy ténylegesen beszélsz velük! Hagyd, hogy ők osszák meg azokat veled kérdőíveken és kvízeken keresztül! Kérd meg az ügyfélszolgálatod képviselőit, hogy tegyenek fel nekik kérdéseket! Segítsd a vevőket, míg az oldaladon vannak!

Nem kell mindig algoritmusokra támaszkodnod, van, hogy többet jelent, ha közvetlenül állsz kapcsolatban az ügyfelekkel. Ez érezteti velük, hogy törődsz. Ráadásul a valódi beszélgetések és a kérdőívek eredményei kiegészíthetik azokat az információkat, amelyekkel már rendelkezel, ezzel egy teljesebb képet biztosítva.

Rosszul integrált rendszerek

Ha az applikációid nem megfelelően vannak integrálva, azzal sok időt, adatot veszíthetsz és mindez pontatlan jelentéseket eredményezhet.

Előzd meg ezt és előbb integrálj: a bevásárló kocsidnak, az email marketing szoftverednek, az oldalad analitikájának és minden más programodnak is zökkenőmentesen kell integrálódnia egymással, hogy biztosítsák az adatok áramlását.

A megfelelő integrálás révén gyorsabban gyűjthetsz és vizsgálhatsz meg adatokat és léphetsz akcióba.

Sokféleképpen teheted ezt meg. Néhány cég fejlesztőket vesz fel, hogy szoftver API-kal foglalkozzanak. Ha kisvállalkozásod van és erre nincs költségvetésed, nézz szét az alkalmazás-integrációt lehetővé tevő szolgáltatások között, ilyen a Zapier vagy az IFTTT is.

IFTTT

Túl sok agresszió

Ha valamilyen analitikai megoldással élsz az oldaladon, valószínűleg sokat tudsz a látogatóidról. Tudod, milyenek, honnan érkeznek és miként viselkednek. És bár csábító lehet, hogy azonnal felhasználd ezeket az információkat marketing üzenetek összeollózásához, ha túl agresszív vagy a személyre szabott stratégiák létrehozásakor, az elidegenítheti őket.

Célszerű úgy intézned, hogy a hirdetéseid ne jelenjenek meg mindenütt. Bizonyosodj meg arról is, hogy elegendő adatot gyűjtöttél a látogatóidról ahhoz, hogy meghatározhasd a megfelelő üzeneteket és csatornákat hozzájuk! Nem kell minden egyes platformot kihangsúlyoznod! Helyette inkább kérdezd meg őket, melyik a leghatékonyabb csatorna, ahol elérheted a fogyasztóidat? Csinálnod kellene mobil hirdetéseket? Tudd a válaszokat ezekre a kérdésekre, mielőtt kampányokat indítasz!

Az adatok összevetésének hiánya

Ha nem veted össze az információidat más adatcsatornák eredményeivel, megint csak nem lesz teljes és helyes az elemzésed. Talán úgy gondolod, hogy tudod, mit gondolnak a látogatóid a közösségi médiából gyűjtött adatok alapján, de az élő chat bejelentkezések, a megnyitott emailek aránya és a weboldal-forgalom más képet mutathat.

Fontos megvizsgálni mindet és megnézni, korrelálnak-e az információk, amelyek a különböző forrásokból származnak – így tudod a legjobb kampányokat kigondolni és meghatározni, hogyan érdemes cselekedni a jövőben!