Mikor néztél rá utoljára a Facebook hírfolyamodra úgy, hogy tényleg tetszett valami, amit láttál? A Facebook flancos algoritmusából kifolyólag sosem lehet tökéletes a hírfolyamod. A LifeHacker viszont elárulja, hogyan tisztíthatod meg egyszer és mindenkorra, hogy csak azokat a dolgokat lásd, amik tényleg érdekelnek.

Ezeknek a trükköknek a nagy része a Facebook ismerőseid esetében használható, de ugyanazok a szabályok gyakran alkalmazhatók azokra az oldalakra is, amiket lájkoltál, ezért ne felejtsd el azokat is megtisztogatni, amint készen vagy az ismerőseid listájával.

1. Viszlát barátaim!

ku-xlarge

Az első és legalapvetőbb lépés a Facebookod tisztításában, hogy törlöd azokat az ismerőseidet (vagy „leiratkozol róluk”), akik már nem érdekelnek. Ez azonban nem old meg mindent. Lehet, hogy van egy ismerősöd, akivel tartani akarod a kapcsolatot, de nem akarod látni minden egyes posztját. Vagy talán van egy barátod, aki folyton politizál, netán megszállottan macskás képeket tesz közzé, ami szintén nem érdekel. Ezekben az esetekben az ismerősként való törlésük nem megoldás. Szerencsére a Facebooknak van egy másik lehetősége: a leiratkozás. Leiratkozhatsz egy ismerősöd összes posztjáról is anélkül, hogy törölnöd kellene őt a listádról. Így mindenki jól jár.

Hogyan csináld?

A törlést és a leiratkozást is a legegyszerűbben az ismerőseid oldalán intézheted. Az idővonaladon kattints az „Ismerősök” fülre a borítóképed alatt és kezd el keresni azokat az embereket, akiket többé nem szeretnél látni! Klikk az „Ismerősök”-re a név mellett, majd válaszd az „Ismerős törlése” opciót vagy vedd ki a pipát a „Megjelenítés a hírfolyamban” mellől! Ennyire egyszerű.

2. Költöztesd a barátaidat a „Közeli ismerősök” vagy a „Távolabbi ismerősök” listákra!

ku-xlarge (1)

Most, hogy már mindenkitől megvontad a barátságodat, akitől kellett, tovább finomíthatod a hírfolyamodat, ha megmondod a Facebooknak, kitől szeretnél a jövőben több vagy kevesebb állapotfrissítést látni. Ehhez vannak az oldalnak okos listái, mint a „Közeli ismerősök” vagy a ”Távolabbi ismerősök”. Pont azt csinálják, amire utalnak. A Közeli ismerősök lista gyakrabban jelenik meg, míg a távolabbiakhoz tartozó ismerőseid ritkábban bukkanak majd fel kivéve, ha fontos az állapotfrissítésük, például egy eljegyzéssel kapcsolatos.

Hogyan csináld?

Menj az ismerőseid listájára és nézd át! Ha többet vagy kevesebbet akarsz látni valakiből, kattints az „Ismerősök”-re és válaszd a „Közeli” vagy „Távolabbi ismerősök” opciót, hogy az adott listára tedd őket!

Ha nem akarod, hogy ez sok idődet elvegye, akkor használhatod a Facebook kissé elrejtett eszközét, ami maga ajánl neked olyan ismerősöket, akikkel nem lépsz olyan gyakran interakcióba. Menj erre a linkre és jelöld ki azokat a barátaidat, akikből kevesebbet akarsz látni! Így a folyamat csak néhány percet vesz igénybe.

3. Iratkozz fel (vagy le) bizonyos poszttípusokra(/ról)!

ku-xlarge (2)

Végül, ha bizonyos ismerőseiden még finom hangolnál, megteheted az eddig is használt legördülő menüben. Tegyük fel, hogy van egy barátod, aki remek állapotfrissítéseket posztol, de emellett babás/macskás/sütis képeket is, amiket el akarsz kerülni. Vagy lehet, hogy van olyan ismerősöd, aki egyébként rendben van, kivéve azt a sok Facebook játékot, amivel minden nap foglalatoskodik. Leiratkozhatsz specifikus poszttípusokról és megoldhatod ezeket a problémákat.

Hogyan csináld?

A legegyszerűbb, ha akkor teszed ezt meg, amikor a hírfolyamodban görgetsz nap mint nap és olyat látsz, amit nem kedvelsz. A menü épp úgy működik, mint az eddigi lépésekben: csak tartsd az egeredet az ismerősöd neve felett a hírfolyamban és kattints az „Ismerősök”-re. Ezúttal viszont menj a „Beállítások”-ra! Itt leiratkozhatsz bármilyen típusú frissítésről: fényképekről, játékokról, életeseményekről és egyebekről.

Vedd észre, hogy lesz egy másik opció is ebben a listában, ami felajánlja neked, hogy lásd-e az „Összes”, „A legtöbb” vagy „Csak a fontosakat”! Azt ajánljuk, ezzel inkább ne foglalkozz! A Közeli és Távolabbi ismerősök listájának használata ugyanezt a célt éri el,  csak könnyebb a szerkesztésük és a megtekintésük. Az egyetlen kivétel a Facebook oldalak esetén áll fenn: ezeknél az „Összes frissítés”, „A legtöbb frissítés” és a „Csak a fontosak” opciók az egyetlen lehetőség, hogy változtass a látott posztok gyakoriságán.

4. Szűrd meg speciális posztokat a Social Fixer segítségével!

A fenti trükkök mind a Facebokok beépített opciót használják ki a hírfolyamod rendben tartásához, de létezik egy másik, fejlettebb szűrő is: a Social Fixer, az egyetlen bővítmény, ami határozottan fejleszteni képes a Facebookon. Nem csak tisztába teszi a hírfolyamodat és általában javít a Facebook élményeden, de bizonyos szavakra és ismerősökre is szűrheted a posztjaidat. Nagyszerűen működhet például politikai tartalmak, TV műsorok és filmek spoilerei ellen is.

Hogyan csináld?

Telepítsd a Social Fixer bővítményt, menj a beállításokba és szerkeszd meg a filtereket! Sok opciód van és nem fogunk belemenni a részletekbe, így jobb, ha megnézed ezt az útmutatót a politikai posztok elrejtéséről Facebookon.

5. Blokkold a hirdetéseket és szponzorált posztokat az Adblock Plus segítségével!

ku-xlarge (3)

Tehát már mindent rendbe tettél, kivéve az idegesítő hirdetéseket és szponzorált posztokat, amivel mostanában szinte bombázott a Facebook. Szerencsére az Adblock Plus könnyen elrejti ezeket, sok más zavaró Facebook elemmel együtt.

Hogyan csináld?

Csak telepítsd az Adblock Plus bővítményt (vagy bármely más Adblock szolgáltatást)! Alapértelmezetten blokkolja a hirdetéseket és a szponzorált sztorikat Facebookon. (Ám javasolt meghagyni olyan oldalakat, amelyeket támogatsz, például a kedvenc tech blogodat.) Elmehetsz erre az oldalra is és elrejthetsz más, nem hirdetés jellegű, de idegesítő elemet a Facebookon.

6. Előretekintés: hogyan tartsd tisztán a hírfolyamodat?

Innentől kezdve a többi rajtad múlik: ha új ismerőseid lesznek Facebookon, gondold át, akarsz-e tőlük látni állapotfrissítéseket vagy sem, és ennek megfelelően gazdálkodj a beállításokkal. Ha nem vagy benne biztos, még mindig dönthetsz azután, hogy láttad néhány posztjukat a hírfolyamodban.

Általánosságban véve, ez a legjobb módja a rend fenntartásának: ha látsz egy posztot vagy egy személyt a hírfolyamodban, akit szeretnél elrejteni, változtasd meg a beállításokat ott és akkor: tartsd az egeret a nevük felett és kattints az „Ismerősök” mezőre, ahogyan korábban is tetted. A Weblog Dot Complicated azt is javasolja, hogy minden nap nézz rá a „Születésnaposok” szekcióra és ott búcsúzz el néhány ismerősödtől vagy iratkozz le róluk, amennyiben nem akarod látni őket. Durvának tűnhet ilyet tenni valakinek a születésnapján, de egy jó módszer a fegyelem gyakorlására egész évben.