Az infografikák korában, ha van valami, amit megtanultunk, hogy az emberek olyan közvetlenül és gyorsan akarják megkapni az információkat, amennyire csak lehet. Miért ne lehetne ez a mozikra is igaz? Az 1A4 Studio csapata minimalista egyperces animációkkal jelentkezett, amelyek egy-egy klasszikus film másolatai – írja a Fastcocreate.com.

A „Speedrun” sorozat a Mondo weboldalán is elérhető és olyan filmekből áll, mint a Csillagok háborúja vagy a Szárnyas fejvadász animált, rövidített verziói. Egészen pontosan 60 másodpercesek.

„Mivel a legtöbben a Szovjetunióban születtünk, körülbelül 1985 környékén kezdtünk el megismerkedni a hollywoodi filmekkel, amikor a VHS kazetták elterjedtek az egész világon” – mondja Vassily Chagin, az 1A4 stúdió egyik animátora. „Anno 1985-ben, egyetlen kazettát elcserélhettél egy kocsira vagy egy lakásra. Végül pedig az egész ország megismerte a hollywoodi klasszikusokat, ahogyan a ’80-as évek slágereit is. Ezek a filmek mind a szovjet gyerekkorunkból származnak.”

1. A nagy Lebowski

2. Szárnyas fejvadász

3. Félelem és reszketés Las Vegasban

4. A bolygó neve: Halál

5. Csillagok háborúja

6. Vissza a jövőbe

7. Mátrix