A virális videók hierarchiájában az eljegyzések magasra jutottak. A siker, ami leginkább az egymillió megtekintés elérését jelenti YouTube-on, két összetevőből áll: meg kell lepned a nézőt és megpengetned a szíve húrjait. Spontaneitás és érzelem: a lánykérésben mindkettő ott van, írja a Mashable, amely 5 lépésben foglalta össze, milyen út vezet a webes sikerhez.

Ismerd a médiumot!

A videód legyen rövid! Az emberek hamar elunják magukat különösen a munkahelyükön, ahol csak 10 percük van annyi kutyás videó megtekintésére, amennyi csak emberileg lehetséges. Garantálhatjuk, hogy a 7,7 millió emberből, aki megnézte Justin és Emily eljegyzését, sokkal kevesebb bírta ki a teljes 27 percet. Lődd be a hosszt 5 percen belülre!

Szintén fontos, hogy senki sem akar olyan videót látni, ami marketing akciónak tűnik. Ezért ne öltözz fel mondjuk egy adott márka ruháiba (kivéve, ha ez olyasmi, amit mindig megteszel – ez esetben csak így tovább!) csak, mert azt reméled, hogy a cég újraosztja a videódat!

Néhány trükk a technikai aspektusokkal kapcsolatban:

  • Az okostelefonod kamerája sem rossz, de ha biztosra akarsz menni, akkor jöhet a komolyabb felszerelés, sőt. Hívhatsz egy profit is!
  • Adj a videódnak egy csattanós, magától értetődő címet! És kerüld a homályos értelmű, a szemnek is zavaró megfogalmazásokat (azaz például ne lépd át a határt a megszámlálhatatlan mennyiségű felkiáltójellel)!
  • Gyakorolj! A nagy napon kényelmesen szeretnéd érezni magadat a kamera előtt.
  • Publikáld a videót a munkahét elején, amikor az emberek még hajlamosak a weben böngészni és halogatni a tennivalókat!

Kell egy csapat!

Szükséged lesz minden segítségre. A legjobb eljegyzéses videókban szerepelnek a barátok, a család, esetleg néhány ismert profi, akik eladják az egészet. Akár egy mozielőzetesen keresztül történik a lánykérés, akár arról van szó, hogy az egész környék ugyanarra a dalra tátog és táncol a kiválasztott hölgynek, mindent tökéletesen meg kell tervezni, időzíteni és koreografálni. Ha nyilvános helyen történik a lánykérés, akkor pedig érdemes bevonni a hivatásosokat is, a biztonsági őröktől kezdve akár az egyenruhás rendőrökig.

Mesélj el egy történetet!

Az átlag YouTube felhasználót nem érdekli, mit csinálsz, vagy miként alakul a kapcsolatod a pároddal kivéve, ha valami nagyszerű sztorit faragsz belőle. Érd el, hogy a nézők elköteleződjenek egészen a videó végéig: ültesd fel őket az érzelmek hullámvasútjára humorral, meglepetéssel és mindenféle cukisággal! (Egy táncoló bébi például mindig kápráztató.)

A történetmesélés szabályai minden jó virális videóra vonatkoznak, még a márkázottakra is. A WestJet karácsonyi meglepetés reklámja például csak minimálisan utalt a cégre, s közben elérte, hogy a nézők fennakadjanak a horgon, ami ez esetben a mosolyra fakasztó, karácsonyi narratíva volt.

És természetesen egy kis romantika sosem árt. A már említett Justin abban az étteremben kérte meg barátnője kezét, ahol először randiztak, és gyertyákkal, valamint virágokkal borította be az asztalt. Spencer Stout a család és a barátok segítségével dalolászott, Matt Hulbert pedig Zach Braff színész közreműködését is elérte, de még a barátok, a család és néhány háziállat is részt vett az akcióban.

Trükközz!

Letérdelni a lány előtt ma már édes kevés a viralitáshoz. A dalra tátogás és a flash mobok általában be szoktak jönni, de úgy összességében is bármely klisét (vagy akár mindet) bevetheted. Emlegessük ismét Justin videóját: egy Backstreet Boys paródiával, egy akciófilm előzetessel és még egy flash mob összehozásával is, minden klisét szabadjára engedett.

Vagy beszervezhetsz egy hírességet is. Ki fog nemet mondani, ha Zach Braff is egy igent kér a lánytól? Senki.

A produkció minősége számít

Mi a közös a sikeres videókban? A szöveg, az átmenetek, a zene, a hanghatások, a kameraállások és a vágások – mindegyik gondosan készült. Egy szóval, szerkesztésre van szükséged. Nem kell tökéletesnek lennie a videódnak, de érdemes magasra tenni a lécet! Keress egy jó videószerkesztő platformot, szánj néhány órát a feladatra, keress egy segítő és hozzáértő barátot vagy nézz meg egy oktatóanyagot a vágások tudományáról. Ha okostelefonon rögzítetted a felvételt, akkor is segítségedre vannak alkalmazások.

Posztold mindenütt!

A YouTube keresési algoritmusa díjazza azokat a videókat, amelyek rengeteg interakciót kapnak – nem csak megtekintéseket, de kommenteket, lájkokat és megosztásokat is – 24 órán belül. Oszd meg a videódat annyi közösségi média platformon, amennyin lehetséges és olyan gyorsan, amennyire csak tudod!

A blogok (például a Mashable is) mindig a következő virális sikert várják. Ha a videód a Reddit vagy a YouTube kezdőoldalára kerül, jó eséllyel a mainstream média is fel fogja kapni és csak úgy áramlanak majd be a kattintások.

Ha el tudod érni, hogy egy híresség, egy közösségi médiában ismert ember is megossza a videódat, az aranyat fog érni. Emlékszel a dupla szivárványos videóra? Senkit sem érdekelt, mígnem Jimmy Kimmel tweetelt róla.

rings-640x426

Tehát légy rövid, kápráztasd el a nézőket és oszd meg mindenütt! Egy kis szerencsével Te és a szíved választottja hamarosan a YouTube kedvenc párja lesztek. Most pedig indulás és mehet az eljegyzés!