2013-ban nagy port kavart a hír, hogy Hugo Barra elhagyja a Google-t a kínai Xiaomi kedvéért. A váltás sikeres volt, azonban a brazil szakember bejelentette, kilép a gyártó kötelékéből és visszaköltözik az USA-ba.

Hugo Barra 2013-ig a Google Android divíziójának alelnöke volt, ezért is volt igen nagy szó, amikor Pekingbe költözött 2013 augusztusában, hogy a Xiaominak segítsen, elsősorban a nemzetközi piacokon való megjelenésben.

THANKS FOR A GREAT 3.5 YEARS, MI FANS — When Lei Jun and Bin Lin came to me nearly four years ago with the opportunity…

Közzétette: Hugo Barra – 2017. január 22., vasárnap

Barra tette is a dolgát, hiszen 2012-ben még csak 7,5 millió okostelefont szállított le a Xiaomi, míg 2014-ben már 61 millió darabot, ami 800%-os növekedést jelent. Érdekes egyébként, hogy Lei Jun, a vállalat vezérigazgatója az elmúlt hetekben úgy nyilatkozott, hogy a cég túlságosan is gyorsan növekedett az első években (mindössze 2010-ben alapították azt). Egyfajta csoda az, amit véghez vittek, de változtatniuk kell ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartható legyen az üzlet.

A hivatalos állásfoglalás alapján Hugo Barra eddigi egyik legnagyobb kihívásaként élte meg a munkát, egyúttal azt is elmondta, hogy egyáltalán nem volt könnyű dolga. A váltás okaként azt írta, a kemény munka kihatással volt az egészségére, illetve túl messze van a családja. Emiatt költözik vissza a Szilícium-völgybe, hogy ott folytassa életét, közelebb a rokonokhoz.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik cégnél folytatja a jövőben munkáját Barra, jelenleg hosszabb szabadságot adott magának.