Egyre több fiatal felhasználót szippant be szinte teljesen a közösségi média virtuális világa. Azzal persze semmi baj sincs önmagában, hogy a tinédzserek – kihasználva a modern technológia adta lehetőségeket – másféle kommunikációs csatornát választanak, mint szüleik és nagyszüleik tették korábban. Az viszont nagyon is veszélyes tud lenni, ha a fiatal felhasználók elkezdik összekeverni a valódi életüket a virtuális valósággal.

A legújabb őrület: “Snapchat Dysmorphia”

“Nagy valószínűséggel minden idők egyik legidiótább és egyben legveszélyesebb plasztikai trendje van kialakulóban” – feltételezhető Dr. Matthew Schulman összefoglalójának alapján, aki New York Cityben praktizál plasztikai sebészként.

A felhasználók ugyanis egyre több alkalommal kérnek orvosaiktól olyan szépészeti beavatkozást, amelynek köszönhetően a valóságban is olyan arcuk lehet, mint a közösségi média filtereivel és szűrőivel elérhető virtuális arckép. A kérések közé tartozik:

  • A bőr teljes kisimítása
  • A szemek- és ajkak felnagyítása

Így szeretnének kinézni a valóságban is a felhasználók

(a bejegyzés folytatódik a kép után)

View this post on Instagram

Bambi…

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

“A szűrők használatával egy újfajta pszichológiai kihívást élhetünk meg, ahol teljesen elveszíthetjük a realitásunkat, hiszen a modern tükörből (mobil) egy sokkal szebb énkép köszön vissza, mint korábban.” – állítja Renee Engeln, a Northwestern Egyetem pszichológiai professzora és a Beauty Sick című könyv szerzője.

Nagy valószínűséggel tehát a Dysmorphia egyik új formájával van dolgunk, amely a lakosság 1,7-2,4%-át érintheti világszerte.

A közösségi média veszélyeiről korábban is írtunk már:

Forrás: Huffington Post